Guvernul interimar din Mali a acceptat prezenţa pe teritoriul său a contractorilor de securitate ai Grupului Wagner. Luna trecută, UE a aplicat sancţiuni împotriva a opt persoane şi a trei companii petroliere cu legături cu compania Wagner, care este acuzată de încălcări ale drepturilor omului în Republica Centrafricană, Libia şi Siria, relatează AP.
Avertismentul UE a fost lansat în cadrul unei serii de întâlniri între şeful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell, şi miniştrii de externe din Ciad, Mali, Mauritania şi Niger.
Borrell a declarat că a subliniat „profunda îngrijorare a UE în urma confirmării desfăşurării de mercenari ruşi în Mali şi a marelui pericol pe care aceasta îl reprezintă pentru populaţia civilă. Metodele acestui grup sunt incompatibile cu eforturile noastre colective în materie de securitate şi dezvoltare”.
Într-o lungă conversaţie cu ministrul de externe Abdoulaye Diop, Borrell a insistat asupra faptului că „Uniunea Europeană doreşte să rămână angajată în Mali şi în regiunea Sahel, dar nu cu orice preţ”.
Principala preocupare a europenilor în regiunea Sahel, importantă din punct de vedere strategic, dar instabilă, este decizia guvernului interimar din Mali de a amâna până în 2026 alegerile prevăzute pentru luna viitoare.
Ca răspuns, grupul regional vest-african ECOWAS a impus sancţiuni economice mai dure asupra Mali. UE a stabilit un cadru pentru a impune propriile măsuri.