Barroso, care s-a exprimat în faţa eurodeputaţilor imediat după reuniunea Comisiei Europene, care a aprobat ansamblul de măsuri, nu a oferit imediat detalii referitoare la planul adoptat.
El a menţionat doar că este vorba de a reduce cu 20 la sută a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2020 în raport cu 1990 şi de a spori până la 20 la sută ponderea energiilor regenerabile.
Barroso a prezentat doar liniile principale ale acestui plan, intens dezbătute de presă în ultimele zile. Printre acestea se numără intrarea marilor companii la Bursa UE pentru tranzacţionarea certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de seră, stabilirea unor "obiective naţionale constrângătoare" pentru fiecare ţară membră, privind reducerea emisiilor provenite din alte activităţi, cum ar fi transporturile, agricultura sau habitatul şi obiective naţionale privind dezvoltarea surselor alternative de energie.
Barroso a confirmat de asemenea că nu există un acord internaţional, care să includă Statele Unite şi ţările emergente, privind reducerea emisiilor de CO2, dar Europa "va acţiona": industriile cele mai mari consumatoare de energie îşi vor obţine "gratuit" certificate de poluare, iar importatorii produselor concurente noneuropene vor fi obligate să achiziţioneze certificate de poluare.
"Costurile sunt considerabile, dar pot fi gestionate", a apreciat Barroso. El a estimat că acestea vor reprezenta "mai puţin de 0,5 la sută din PIB până în 2020, (…) ceea ce echivalează cu circa trei euro pe săptămână şi persoană", în UE.