Declaraţia a fost făcută în timpul unei ceremonii care a avut loc miercuri în districtul Mubende, epicentrul epidemiei.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o epidemie de Ebola se încheie dacă nu există cazuri noi după 42 de zile, ceea ce reprezintă dublul perioadei de incubaţie.
„Astăzi, 11 ianuarie 2023, se împlinesc 113 zile de la începutul epidemiei de Ebola în Uganda. Îndemn populaţia să rămână vigilentă, să pună în aplicare procedurile standard de operare şi să raporteze orice persoană din comunitate care prezintă simptome asemănătoare Ebola”, a declarat ministrul sănătăţii, Jane Ruth Aceng Ocero, potrivit CNN.
Epidemia a ucis 55 de persoane, a precizat Aceng Ocero. În total, au existat 143 de cazuri confirmate şi 22 de cazuri probabile, a adăugat ea. Pentru a combate epidemia, oficialii au lansat o acţiune agresivă de depistare a contactelor. Cazurile au fost confirmate în nouă districte din întreaga ţara, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Virusul Ebola se poate transmite de la o persoană la alta prin contact direct cu sângele sau alte fluide corporale, cum ar fi saliva, transpiraţia, sperma sau fecalele, sau prin obiecte contaminate, cum ar fi lenjeria de pat sau acele. Simptomele Ebola includ febră, dureri şi oboseală, care apoi pot evolua spre diaree, vărsături şi sângerări inexplicabile.