- Home
- Externe
- BOCA RATON (SUA), (23.10.2012, 04:05)
- Ana Borlescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ULTIMA DEZBATERE Obama - Romney. Mitt Romney: "Nu doar omorându-i" vom ieşi din problema terorismului. Obama: Cât timp eu voi fi preşedinte, Iranul nu va avea arma nucleară - VIDEO, FOTO
Ultima DEZBATERE prezidenţială dintre BARACK OBAMA şi adversarul său MITT ROMNEY s-a desfăşurat, înainte de alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie, fiind consacrată politicii externe şi apărării.
Urmărește
1722 afișări
ULTIMA DEZBATERE Obama - Romney (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Candidaţii au intrat pe scena din cadrul Universităţii Lynn din Boca Raton, în statul cheie Florida (sud.est), la 21:02 ora locală (04:02, ora României) pentru o oră şi jumătate de dezbatere faţă în faţă dedicată mai ales Orientului Mijlociu, Iranului şi apărării.
După saluturi, cei doi candidaţi s-au aşezat în jurul aceleiaşi mese. Prima întrebare a moderatorului s-a referit la Libia şi atacul împotriva consulatului american de la Benghazi de la 11 septembrie, în cursul căruia ambasadorul şi alţi trei americani au murit.
Cu doar 15 zile înainte de alegeri, diferenţa dintre Barack Obama şi Mitt Romney în sondaje a dispărut, cei doi candidaţi fiind aparent la diferenţă de unul-două puncte conform anchetelor, un procent inferior marjei de eroare.
Mitt Romney deschide dezbaterea: "Nu doar omorându-i vom ieşi din această problemă" a terorismului global
Candidatul republican la preşedinţie Mitt Romney a apreciat că "nu doar omorându-i" vor ajunge Statele Unite să elimine ameninţarea teroristă şi Al-Qaida, luni în cadrul celei de-a treia dezbatere cu Barack Obama de la Boca Raton.
"Nu doar omorându-i vom ieşi din această problemă. Va trebui să stabilim o strategie completă şi solidă pentru a ajuta lumea musulmană şi alte zone ale lumii să respingă extremismul radical violent", a declarat Romney.
De la începutul dezbaterii consacrată politicii externe şi apărării, republicanul a salutat decizia lui Barack Obama de a îl elimina pe liderul Al-Qaida în cadrul unui îndrăzneţ raid commando pe teritoriul pakistanez în 2011, eveniment pe care preşedintele îl aminteşte cu fiecare ocazie ca dovadă a calităţilor sale de lider.
"Îl felicit pentru eliminarea lui Ossama Ben Laden şi pentru că a vânat conducerea Al-Qaida", a afirmat Romney într-un schimb de replici intens la începutul dezbaterii.
Însă pentru republican, Statele Unite duc lipsa unei strategii pentru a face faţă islamului radical care s-a manifestat în repetate rânduri de la începutul Primăverii arabe. Acesta a amintit mai ales situaţia din Libia, unde consulatul de la Benghazi a fost luat cu asalt de către "terorişti", Mali unde grupuri "de tipul Al-Qaida" controlează nordul ţării şi Egiptul, guvernat de un preşedinte ce face parte din Frăţia Musulmană.
Citeşte şi:
ULTIMA DEZBATERE - Mitt Romney: "Nu doar omorându-i vom ieşi din această problemă" a terorismului global - VIDEO
Obama îl acuză pe Romney că a făcut mereu alegeri greşite în materie de politică externă
Barack Obama l-a acuzat pe rivalul său republican Mitt Romney că a făcut mereu alegeri greşite în materie de politică externă, mai ales când a susţinut războiul din Irak în 2003.
"De fiecare dată când v-aţi exprimat o opinie, v-aţi înşelat", a declarat preşedintele în exerciţiu la începutul ultimei confruntări directe cu Mitt Romney înainte de alegerile de la 6 noiembrie.
Citeşte şi:
ULTIMA DEZBATERE: Obama îl acuză pe Romney că a făcut mereu alegeri greşite în materie de politică externă
Barack Obama: Cât timp eu voi fi preşedinte, Iranul nu va avea arma nucleară
Negând orice acord cu Iranul pentru a începe negocieri bilaterale cu privire la programul nuclear al Teheranului, Barack Obama a amintit că obiectivul este să împiedice Iranul să obţină bomba atomică prin intermediul "sancţiunilor paralizante" care, conform acestuia, "funcţionează".
"Motivul pentru care am provocat aceste evenimente este că un Iran nuclear este o ameninţare pentru securitatea noastră naţională şi o ameninţare pentru cea a Israelului. Nu putem permite existenţa unei curse a înarmării nucleare în cea mai instabilă regiune a lumii", a justificat acesta.
Dacă în pofida sancţiunilor, Teheranul nu va renunţa la programul său nuclear controversat, preşedintele american a amintit că "toate opţiunile (sunt) valabile".
Romney: Diplomaţii iranieni vor fi trataţi ca paria ce sunt
Candidatul republican a susţinut la rândul său sporirea sancţiunilor şi măsuri de izolare a Iranului pe plan diplomatic.
"Mă voi asigura că diplomaţii lor vor fi trataţi în lume ca paria ce sunt, în acelaşi fel în care i-am tratat pe diplomaţii sud-africani în perioada apartheid", a promis Romney.
Vorbind despre o acţiune militară împotriva Iranului, republicanul a susţinut că este vorba de o opţiune "pe care trebuie să o considerăm ca ultima măsură dacă toate celelalte căi au fost încercate".
Barack Obama: SUA vor fi alături de Israel dacă sunt atacaţi
Preşedintele Barack Obama a afirmat că în cazul unui atac iranian asupra Israelului, Statele Unite ar fi alături de acesta, după ce a fost criticat de Mitt Romney cu privire la degradarea relaţiilor cu statul evreu.
"Voi sta alături de Israel dacă vor fi atacaţi", a declarat preşedintele.
"Israelul este un prieten adevărat. Este cel mai important aliat pe care îl avem în regiune", a adăugat acesta.
Mitt Romney: Tensiunile dintre Israel şi Statele Unite sunt foarte regretabile
Mitt Romney a reclamat faptul că relaţiile americano-israeliene au suferit din cauza unor tensiuni "foarte regretabile" în decursul mandatului preşedintelui Obama.
"Trebuie să ne susţinem aliaţii. Cred că tensiunile dintre Israel şi Statele Unite sunt foarte regretabile", a declarat republicanul pentru care relaţiile dintre cele două naţiuni sunt o prioritate diplomatică.
"Cred de asemenea că retragerea programului nostru de apărare antirachetă din Polonia şi modul în care a fost făcută această retragere este regretabil".
Polonia se oferise voluntar să adăpostească sistemul antirachetă al NATO, unde a devenit un membru important, însă preşedintele Obama a anulat acest proiect sub presiunile Rusiei.
Mitt Romney a abordat de asemenea reacţia preşedintelui din momentul protestelor şi violenţelor din Iran după alegerile din 2009.
"Tăcerea preşedintelui a fost o greşeală enormă. Trebuie să ne apărăm principiile, să ne apărăm aliaţii, să promovâm o armată mai puternică şi o economie mai puternică", a afirmat republicanul care a revenit apoi asupra temei economice în decursul dezbaterii.
Barack Obama îl ironizează pe Mitt Romney cu privire la capacităţile armatei
Preşedintele Barack Obama l-a ironizat pe Mitt Romney, care şi-a exprimat regretul că marina americană nu a mai avut la fel de puţine nave din 1917, amintind că armata americană are, de asemenea, "mai puţini cai şi baionete".
Întrebat despre probleme legate de apărare în cea de-a treia şi ultima dezbatere prezidenţială, luni, la Boca Raton (Florida, sud), Mitt Romney a dat ca exemplu situaţia US Navy pentru a justifica cele 2.000 de miliarde de dolari în plus pe care vrea să le aloce în zece ani armatei americane.
"Marina noastră nu a mai fost aşa de redusă din 1917. Susţine că vrea 313 nave pentru a-şi îndeplini misiunile. Acum avem 285", a pledat Romney, în opinia căruia acest lucru este "inacceptabil".
"Cred că guvernatorul Romney nu are probabil suficient timp să vadă că forţele noastre armate funcţionează. Aţi menţionat Navy şi numărul mai mic de nave faţă de 1916. Ei bine, domnule guvernator, avem de asemenea mai puţini cai şi baionete pentru că armata noastră s-a schimbat", a replicat Barack Obama pe un ton ironic.
"Avem acele lucruri numite portavioane pe care aterizează avioanele, avem acele nave care merg pe sub apă, submarine nucleare", a continuat el pe acelaşi ton.
În opinia preşedintelui, mai importante sunt capacităţile acestor nave.
În materie de apărare, cei doi candidaţi au avut opinii diferite cu privire la bugetul alocat forţelor armate, după un deceniu de creştere a bugetului Pentagonului.
Barack Obama vrea stabilizarea acestuia la 2,9 la sută din PIB în următorii zece ani. În pofida încheierii conflictelor din Irak şi Afganistan, Mitt Romney vrea menţinerea acestuia la 4 la sută din PIB.
Această promisiune va conduce la o creştere totală a bugetului în zece ani cu 2.000 de miliarde de dolari, respectiv cu 35 la sută mai mult decât bugetul prevăzut de Barack Obama.
Citeşte şi:
ULTIMA DEZBATERE: Divergenţe între candidaţi cu privire la cea mai mare ameninţare pentru SUA
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe