- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ultimele atacuri aeriene ruseşti asupra Ucrainei ameninţă cu o „pană de curent catastrofală”
Reţeaua electrică din Ucraina riscă să se prăbuşească total după atacul cu rachete şi drone al Rusiei de duminică, avertizează Greenpeace, sporind temerile cu privire la siguranţa celor trei centrale nucleare operaţionale ale ţării.
Ultimele atacuri aeriene ruseşti asupra Ucrainei ameninţă cu o „pană de curent catastrofală”
În noaptea de duminică spre luni, ruşii au lansat peste 210 rachete şi drone care au lovit instalaţii electrice vitale pentru funcţionarea centralelor nucleare ucrainene. Deşi atacurile nu au vizat direct centralele, ele au ţintit substaţiile electrice esenţiale care le asigură alimentarea cu energie, relatează The Guardian.
Trei centrale nucleare - aflate la Rivne şi Khmelnytskyi în vest, şi una în sud - furnizează două treimi din energia electrică a Ucrainei, după ce atacurile anterioare ale Rusiei au distrus majoritatea centralelor pe cărbune şi hidrocentrale. În prezent, şase din cele nouă reactoare nucleare funcţionale şi-au redus producţia, iar două linii majore de alimentare spre centrala de la Rivne au fost întrerupte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Atac terorist în Magdeburg, Germania: Un BMW a intrat într-o mulțime la Târgul de Crăciun. Doi oameni au murit / BILD raportează 11 morți și 60-80 de răniți / Ce detalii se cunosc despre atacator
-
Incendiu în Piaţa Matache din Capitală. Zeci de pompieri intervin, populaţia a primit mesaj RO-ALERT
-
Ion Cristoiu: Controversa osului
-
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
„Rusia foloseşte ameninţarea unui dezastru nuclear ca armă pentru a învinge Ucraina. Prin aceste atacuri, riscă să provoace o catastrofă nucleară în Europa, comparabilă cu Fukushima din 2011, Cernobîl din 1986, sau chiar mai gravă", avertizează Shaun Burnie, expert nuclear la Greenpeace Ucraina.
Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât, în cazul unei pene totale de curent, centralele au la dispoziţie doar generatoare diesel şi baterii care pot funcţiona 7-10 zile. Dacă în această perioadă nu se poate restabili alimentarea cu energie sau realimenta cu combustibil, reactoarele riscă să rămână fără sistemul vital de răcire, ceea ce ar duce la topirea combustibilului nuclear.
Marea Britanie a acuzat deja Rusia de şantaj nuclear la o reuniune OSCE, după ce Moscova a ameninţat că „poate opri 75% din energia rămasă a Ucrainei lovind doar cinci ţinte" - o referire directă la centralele nucleare ale ţării.
Ministerul Energiei din Ucraina a anunţat că s-au pierdut 9 gigawaţi de energie în 2024, echivalentul consumului maxim al Ţărilor de Jos sau al Finlandei.
Ţintirea substaţiilor conectate la trei centrale nucleare în funcţiune riscă o catastrofă nucleară în Europa, afirmă Greenpeace.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO