Ultimele evenimente din Maghreb şi Orientul Mijlociu

Maghrebul şi Orientul Mijlociu se confruntă cu un val de contestare socială şi politică fără precedent, care este reprimat, adesea în mod sângeros, de regimurile autoritare din aceste regiuni, relatează AFP, care prezintă ultimele evenimente din aceste ţări.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului Ultimele evenimente din Maghreb şi Orientul Mijlociu

Ultimele evenimente din Maghreb şi Orientul Mijlociu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

LIBIA: Opoziţia libiană controla, luni, vaste teritorii, inclusiv principalele câmpuri petrolifere, în contextul în care colonelul Muammar Kadhafi rămânea indiferent la presiunea internaţională, care se accentuează, minimizând insurecţia sângeroasă cu care se confruntă regimul său.

În cea de-a 14-a zi a unei revolte fără precedent, care s-a transformat într-o insurecţie, Kadhafi şi forţele sale mai controlează doar Tripoli şi regiunea capitalei.

Opoziţia a anunţat reluarea iminentă a exporturilor de petrol, provenind din estul ţării, regiune pe care o controlează.

Forţele loiale lui Kadhafi au deschis focul, luni seara, asupra trecătorilor, la Misrata, la est de Tripoli, două persoane fiind ucise, iar o alta grav rănită, potrivit unui martor.

Un avion francez de tip ATR-42 a decolat marţi dimineaţa din regiunea pariziană, cu cinci tone de material medical la bord, cu destinaţia Benghazi, în estul Libiei.

Comunitatea internaţională este, din nou, "pusă la încercare", după 70 de ani de la atrocităţile naziste, a apreciat, la Washington, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. El a denunţat atitudinea puterilor din Libia şi din Coasta de Fildeş.

OMAN: Noi confruntări au izbucnit, luni, în oraşul Sohar, în Oman, între poliţie şi manifestanţii care denunţă corupţia regimului. Protestatarii au blocat intrarea în port, al doilea cel mai important din acest sultanat din regiunea Golfului.

Cel puţin un manifestant a fost ucis, duminică, în timpul confruntărilor cu poliţia. Manifestanţii cereau, până în prezent, o ameliorare a condiţiilor de muncă, dar, de luni, ei au început să denunţe regimul sultanului din Oman, care se află la putere de 40 de ani.

BAHRAIN. Prinţul moştenitor al Bahrainului, Salman ben Hamad al-Khalifa, a apreciat, luni, că situaţia a redevenit liniştită şi că se întrunesc condiţiile pentru începerea unor negocieri cu opoziţia, la o zi după susţinerea explicită a acestui proces de către Statele Unite.

Un marş de protest este, totuşi, prevăzut marţi, organizat la apelul organizaţiilor şiite.

YEMEN: Preşedintele Ali Abdallah Saleh a avertizat contra unei "divizări" a ţării, în cazul în care regimul său cade sub presiunea populară, şi a afirmat că oponenţii săi "nu vor putea guverna nici măcar o săptămână". Opozanţii au făcut, în schimb, apel la organizarea unei "zi a furiei", marţi, contra regimului lui Saleh.

EGIPT: Fostul preşedinte Hosni Mubarak şi membrii apropiaţi ai familiei sale au primit interdicţia de a părăsi ţara, iar averile lor în Egipt au fost blocate, a anunţat o sursă judiciară.

Mubarak, care a încredinţat puterea armatei, în urma unei revolte populare de 18 zile, a părăsit, de atunci, capitala Cairo, aflându-se în staţiunea egipteană Sharm el-Sheik, la Marea Roşie, potrivit Guvernului. Nici Mubarak şi nici membrii apropiaţi ai familiei sale nu au apărut, de atunci, în public.

ARABIA SAUDITĂ: Islamişti saudiţi cunoscuţi public au cerut reforme, luni, la o zi după o petiţie a intelectualilor liberali, care cer instaurarea unei monarhii constituţionale.

Arabia Saudită, primul exportator mondial de petrol, s-a angajat luni să asigure "stabilitatea pieţei" petrolului, după scăderea producţiei în Libia, afectată de o revoltă internă.

TUNISIA: Ministrul tunisian al Industriei din cadrul Guvernului de tranziţie, Mohamed Afif Chelbi, şi-a prezentat demisia, luni, dar şi ministrul Planificării şi Cooperării Internaţionale, Mohamed Nouri Jouini, la o zi după demisia premierului Mohammed Ghannouchi.

Dar, aceste demisii, cerute de manifestanţi, au rămas fără efect imediat asupra protestatarilor, care şi-au instalat tabăra în centrul capitalei, Tunis.

IRAN: Site-urile lui Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karoubi au anunţat, luni, că cei doi lideri ai opoziţiei reformatoare iraniene au fost arestaţi şi încarceraţi la Teheran, o informaţie care a fost dezminţită de agenţia Fars, care cita o sursă judiciară.

Susţinătorii celor doi lideri ai opoziţiei au făcut apel la o nouă manifestaţie, marţi, a treia în decurs de două săptămâni, pentru a cere eliberarea acestora.

ALGERIA: Ministrul Afacerilor Externe, Mourad Medelci, a declarat că în ţara sa există libertate de exprimare, deoarece aceasta a permis celor care au fost împiedicaţi să manifesteze, la Alger, să se exprime.

În plus, un tânăr a murit după ce s-a autoincendiat, duminică, în faţa Prefecturii (Wilaya) din Bordj Bou Arredidj, la 235 de kilometri est de Alger, a anunţat cotidianul El Watan. Acesta este cel de al cincilea deces prin autoincendiere, în Algeria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici