- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ultimii observatori ai ONU părăsesc Abhazia
Ultimii observatori ai ONU prezenţi în regiunea separatistă georgiană Abhazia se pregătesc, miercuri, de plecare, deoarece mandatul lor nu a fost prelungit, după ce Rusia şi-a exercitat dreptul de veto în iunie.
Ultimii observatori ai ONU părăsesc Abhazia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"În prezent suntem în faza de evacuare (...). Ultimii observatori pleacă astăzi (miercuri) sau mâine (joi)", a precizat Misiunea de Observare a ONU în Georgia (MONUG).
Comandantul observatorilor militari, generalul Anwar Hussain din Bangladesh, a părăsit "capitala" Suhumi mai devreme în timpul zilei şi a plecat la Tbilisi, au adăugat reprezentanţii misiunii.
Această plecare pune capăt unei misiuni începute în august 1993 şi care urmărea să supravegheze respectarea acordului de încetare a focului care a pus capăt războiului dintre autorităţile georgiene şi separatiştii abhazi.
Misiunea a luat o altă turnură după războiul ruso-georgian din august 2008, care a fost urmat de recunoaşterea de către Moscova a independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud, un alt teritoriu separatist georgian.
În ultima vreme, misiunea era alcătuită din aproximativ 120 de observatori militari şi 11 poliţişti.
La 15 iunie, Rusia s-a opus prin veto în cadrul Consiliului de Securitate reînnoirii mandatului MONUG, punând practic punct misiunii în aceeaşi zi, la miezul nopţii.
Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, explica la acea vreme că Moscova respinge ca "inacceptabilă" referirea la suveranitatea Georgiei asupra Abhaziei, cuprinsă în proiectul occidental al rezoluţiei.
Pentru a prelungi misiunea, Rusia cerea deci schimbarea denumirii acesteia, astfel încât ea să nu mai conţină litera "g" de la Georgia, şi eliminarea oricărei referinţe la suveranitatea Georgiei asupra Abhaziei.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO