- Home
- Externe
- (14.03.2016, 07:58)
- Raluca Bădoiu , Valentin Vidu - Mediafax , Raluca Manga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ultimul bilanţ al atentatului de la Ankara a ajuns la 37 de morţi. Militantă PKK, printre autorii atacului - GALERIE FOTO & VIDEO
O explozie a avut loc în centrul capitalei turce Ankara, soldându-se cu moartea mai multor persoane, a informat un funcţionar din cadrul securităţii, citat de Reuters online. Unul dintre cei doi autori ai atentatului este o militantă care făcea parte din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), potrivit unor oficiali din cadrul securităţii, citaţi de Le Figaro.
Urmărește
7823 afișări
Ultimul bilanţ al atentatului de la Ankara a ajuns la 37 de morţi. Militantă PKK, printre autorii atacului (Imagine: suplex.xyz)
UPDATE 11:15 - Militantă PKK, printre autorii atentatului de la Ankara - surse
Potrivit acestora, care au făcut declaraţiile pe baza informaţiilor obţinute la locul atacului, presupusa militantă, pe nume Seher Cagla Demir, se alăturase PKK în anul 2013.
Ultimul bilanţ al atentatului din capitala Turciei a ajuns la 37 de morţi, 71 de răniţi în spitale, informează Reuters care îl citează pe ministrul turc al Sănătăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Duminică noaptea preşedintele Turciei a afirmat că "Atacul sporesşte determinarea noastră de a lupta împotriva terorismului".
Un înalt oficial din cadrul securităţii a declarat pentru Reuters că explozia pare să fie cauzată de un atac cu maşină-capcană.
Un funcţionar din cadrul securităţii a declarat anterior pentru Reuters că explozia, a avut loc în centrul capitalei turce Ankara în apropiere de Parkul Guven, s-a soldat cu moartea şi rănirea mai multor persoane.
Atacul nu a fost revendicat, însă doi oficiali din cadrul serviciilor de securitate au declarat că primele elemente ale anchetei sugerează implicarea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara organizaţie teroristă, sau a unei frupări afiliate acestuia.
Ministrul de Interne Efkan Ala a declarat că numele organizaţiei responsabile probabil va fi dezvăluit luni, odată cu încheierea primelor investigaţii.
"S-au făcut descoperiri importante", a declarat el, fără să ofere alte detalii, la finalul unei reuni cu premierul Ahmet Davutoglu, şeful serviciilor de informaţii şi reprezentanţi ai serviciilor de securitate.
"În această (duminică) seara, civili care aşteptau într-o staţie de autobuz au fost vizaţi de un atentat terorist comis cu ajutorul unei maşini-capcană", a adăugat ministrul de Interne.
Avertisment american
Atacul a avut loc la două zile după ce Ambasada Statelor Unite la Ankara a avertizat că exista riscul unui atentat vizând clădiri publice în cartierul Bahcelievler, situat la câţiva kilometri de locul exploziei.
Potrivit ministrului Sănătăţii Mehmet Muezzinoglu, 30 de persoane au fost ucise la locul atentatului, iar alte patru au murit la spital.
Un bilanţ anterior anunţa cel puţin 32 de morţi
Atacul a fost comis de una sau două persoane, incluse în bilanţul morţilor. Alte 19 persoane rănite se află în stare critică, a adăugat Muezzinoglu.
Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, atacul pare că a fost comis de două persoane - un bărbat şi o femeie. Capul acesteia din urmă a fost găsit la aproximativ 300 de metri de locul exploziei.
Unul dintre reprezentanţii Securităţii, intervievat de Reuters, a declarat că maşina-capcană folosită în atac era un BMW, provenind de la Viransehir, un oraş situat în sud-estul Turciei, o regiune cu populaţie majoritar kurdă, iar Şoimii Libertăţii din Kurdistan (TAK), o grupare afiliată PKK potrivit autorităţilor, se află printre principalii suspecţi.
Precedentul atac cu maşină-capcană, comis pe 17 februarie într-un cartier în care se află cartierul general al armatei, Parlamentul şi sediile unei serii de instituţii, a fost revendicat de către TAK, care se prezintă drept o organizaţie disidentă a PKK.
Explozivii utilizaţi duminică seara erau de acelaşi tip cu cei folosiţi pe 17 februarie, iar cuie şi bile au fost adăugate pentru a provoca un impact cât mai mare, a adăugat această sursă din cadrul poliţiei.
Partidul prokurd HDP, a treia cea mai importantă formaţiune în Parlamentul turc, pe care preşedintele Erdogan o acuză că acţionează în ascuns în favoarea PKK, a condamnat un "atentat sălbatic".
NATO îşi exprimă solidaritatea
Imagini filmate la faţa locului surprind fragmente din care iese fum, în faţa a ceea ce pare să fie intrarea într-un pasaj subteran.
Explozia a avut loc într-o intersecţie foarte aglomerată şi la o oră de vârf - 18.43 (18.43, ora României), a precizat postul public TRT.
Postul a adăugat că explozia a atins un autobuz care transporta aproximativ 20 de persoane, în apropierea Parcului Guven şi Pieţei Kizilay.
Justiţia a dispus închiderea accesului la Facebook şi Twitter, după ce imagini cu explozia au fost partajate pe aceste reţele de socializare.
Atacul a fost condamnat unanim în străinătate. Ministrul francez de Externe Jean-Marc Ayrault a denunţat un "Atac terorist barbar", iar preşedintele rus Vladimir Putin un atentat "inuman".
"Toţi aliaţii NATO sunt solidari cu Turcia, hotărâţi în determinarea lor de a lupta împotriva terorismului sub toate formele acestuia", a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
De la începutul campaniei sale armate pentru independenţa kurzilor în Turcia, în 1984, PKK a vizat întotdeauna în mod direct forţele de securitate şi a anunţat că nu vizează civili.
Pe de altă parte, organizaţia Statul Islamic (SI) a comis cel puţin patru atacuri cu bombă în Turcia, începând din iunie 2015 şi până în prezent.
Citeşte şi: Cel puţin 32 morţi şi 75 de răniţi, într-o explozie din centrul Ankarei - GALERIE FOTO & VIDEO
Citeşte şi: MAE condamnă atentatul de la Ankara: Astfel de acţiuni nu pot fi justificate sub nicio formă
Citeşte şi: Ministerul Afacerilor Externe: Până la acest moment, nu sunt indicii cu privire la cetăţenia victimelor de la Ankara
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cel puţin 32 morţi şi 75 de răniţi, într-o explozie din centrul Ankarei - GALERIE FOTO & VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe