Papa Francisc a fost dus pe umeri pe treptele Basilicii Santa Maria Maggiore, o biserică ce datează din secolul 4. Garda de onare l-a salutat pe Papa Francisc înainte ca sicriul să fie dus în biserică. Cerempnia de înmormântare este una privată.
Președinți, membri ai familiei regale și o multitudine de oameni simpli și-au luat rămas bun de la Papa Francisc sâmbătă, la funeraliile acestuia, unde un cardinal a declarat că moștenirea pontifului de a se ocupa de migranți, de cei defavorizați și de mediu nu trebuie să moară odată cu el.
Pe o parte a sicriului lui Francisc, în vasta Piață Sfântul Petru, a stat președintele american Donald Trump, care a intrat în conflict cu papa pe aceste teme, scrie Reuters.
De cealaltă parte s-au așezat cardinalii care trebuie să decidă dacă succesorul lui Francisc ar trebui să continue demersul său pentru o Biserică mai deschisă sau să cedeze în fața conservatorilor care doresc să revină la o papalitate mai tradițională.
„Bogat în căldură umană și profund sensibil la provocările de astăzi, Papa Francisc a împărtășit cu adevărat neliniștile, suferințele și speranțele acestui timp”, a declarat cardinalul italian Giovanni Battista Re, care a prezidat slujba de înmormântare.
Mulțimea a izbucnit în aplauze când Re a vorbit despre grija lui Francisc pentru imigranți, despre apelurile sale constante pentru pace, despre necesitatea negocierilor pentru a pune capăt războaielor și despre importanța climei. Aplauzele au răsunat și la începutul ceremoniei, când 14 purtători de sicriu cu mănuși albe au scos sicriul, încrustat cu o cruce mare, din Bazilica Sfântul Petru și l-au dus în piață.
Priveliștile aeriene din Vatican au arătat un mozaic de culori – negru de la hainele întunecate ale liderilor lumii, roșu de la veșmintele a aproximativ 250 de cardinali, purpuriu purtat de unii dintre cei 400 de episcopi și alb purtat de 4.000 de preoți prezenți.
Corurile au cântat imnuri în latină, iar rugăciunile au fost rostite în diferite limbi, inclusiv italiană, spaniolă, chineză, portugheză și arabă, reflectând dimensiunea globală a Bisericii Romano-Catolice, care numără 1,4 miliarde de membri.
Credincioșii s-au grăbit să ajungă la Sfântul Petru încă de la primele ore ale dimineții, în timp ce mulți au campat pentru a-și asigura locuri în fața mulțimii. Vaticanul a estimat că aproximativ 200.000 de persoane s-au adunat la începutul slujbei.
„Vrem să ne luăm rămas bun pentru că el a fost un sfânt viu, foarte umil și simplu”, a declarat Mary James, o călugăriță franciscană, care a rămas trează peste noapte pentru a-și asigura un loc bun.
Sicriul Papei Francisc se află pe papamobil și este plimbat printre miile de oameni aliniați pe străzi, între Basilica Sfântul Petru și Basilica Santa Maria Maggiore, unde va fi înmormântat.
Aceasta este ultima dată când publicul va vedea sicriul Papei înainte ca acesta să fie îngropat în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, scrie Sky News.
Peste 250.000 de oameni au venit să plângă moartea Papei Francisc, ne informează Vaticanul.
Ei sunt înghesuiți în Piața Sfântul Petru, precum și în Via della Conciliazione și pe străzile laterale adiacente.
Sicriul Papei Frqancisc este purtat din nou pe umeri și dus înapoi în Basilica Sf. Petru înainte de a porni spre Basilica Santa Maria Maggiore, unde va fi înmormântat.
În fața a sute de lideri mondiali care au participat sâmbătă la funeraliile Papei Francisc, cardinalul italian Giovanni Battista Re a făcut apel la îngrijirea migranților, la încetarea războaielor și la acțiuni privind schimbările climatice globale – temele politice preferate ale lui Francisc.
Re a repetat una dintre cele mai puternice critici ale papei la adresa președintelui american Donald Trump, cu Trump însuși prezent în mulțime, făcând apel la „construirea de poduri, nu de ziduri”, potrivit Reuters.
Trump și papa au făcut schimb de critici de-a lungul unui deceniu, majoritatea legate de apelul papei la compasiune pentru migranți, un grup pe care Trump a încercat în mod repetat să îl deporteze.
Predica lui Re, auzită de o audiență globală de milioane de persoane, a conținut un mesaj politic puternic pentru liderii naționali și un mesaj intern puternic pentru cardinalii catolici din lume.
Pentru cei aproximativ 135 de cardinali catolici care vor fi însărcinați în curând să intre într-un conclav secret pentru a-l alege pe următorul papă, a fost, de asemenea, o posibilă foaie de parcurs pentru modul în care ar trebui să își înceapă deliberările.
În limbaj spiritual, prelatul în vârstă de 91 de ani a transmis un mesaj simplu: nu există cale de întoarcere.
Francisc, primul pontif din America Latină și cel care a atras atenția lumii în timpul papalității sale de 12 ani, a fost „atent la semnele timpului și la ceea ce Duhul Sfânt trezea în Biserică”.
„Bogat în căldură umană și profund sensibil la provocările de astăzi, Papa Francisc a împărtășit cu adevărat neliniștile, suferințele și speranțele acestui timp”, a spus Re.
Francisc, papă din 2013, a murit luni la vârsta de 88 de ani. Înmormântarea sa de sâmbătă, la care au participat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți 50 de lideri mondiali, a fost o ceremonie atent coregrafiată, cu cântece în latină, scaune strict organizate și utilizarea vechilor rituri catolice.
Re a invocat o critică pe care Francisc i-a adus-o lui Trump în 2016, când mogulul imobiliar își făcea prima candidatură la președinție. Papa a spus că Trump „nu este creștin” din cauza opiniilor sale privind imigrația.
„O persoană care se gândește doar să construiască ziduri, oriunde ar fi ele, și nu să construiască poduri, nu este creștină”, a spus Francisc la acea vreme. „Acest lucru nu este în Evanghelie”.
Trump a răspuns atunci: „Pentru un lider religios să pună la îndoială credința unei persoane este rușinos”.
Mai recent, Papa calificase drept „rușine” măsurile de reprimare a imigrației luate de Trump în timpul celui de-al doilea mandat al său.
Cardinalul Giovanni Battista Re se adresează sâmbătă maselor adunate pentru a celebra viața Papei Francisc.
El a început prin efectuarea actului penitențial – o modalitate prin care credincioșii își mărturisesc păcatul, potrivit Sky News.
„Mărturisesc lui Dumnezeu atotputernic și vouă, frații și surorile mele, că am păcătuit mult, în gândurile și în cuvintele mele, în ceea ce am făcut și în ceea ce am omis să fac, din vina mea, din vina mea, din vina mea cea mai gravă; de aceea, îi cer binecuvântatei Maria veșnic fecioară, tuturor îngerilor și sfinților și vouă, frații și surorile mele, să vă rugați pentru mine Domnului Dumnezeului nostru”, spune el.
„Fie ca Atotputernicul Dumnezeu să aibă milă de noi, să ne ierte păcatele și să ne aducă la viața veșnică”.
Cardinalii și-au luat rămas bun de la Papa Francisc și apoi sicriul a fost purtat pe umeri pentru a fi scos din catedrala Sf. Petru și dus în Piața Sf. Petru, unde începe slujba de înmormântare.
Papa Francisc va fi înmormântat în Basilica Santa Maria Maggiore.
Mii de persoane și-au ocupat locurile în Piața Sfântul Petru înainte de slujbă.
După câteva zile de la deces, funeraliile Papei au loc sâmbătă.
Funeraliile Papei Francisc din Piața Sfântul Petru sunt conduse de cardinalul Giovanni Battista Re.
Ceremonia începe cu antifonul de intrare – de obicei versete din psalmi sau propoziții din Sfânta Scriptură care sunt de obicei cântate sau rostite.
Membri ai familiilor regale, președinți, prim-miniștri și o legiune de credincioși îi vor aduce un ultim omagiu Papei Francisc sâmbătă, în cadrul unei slujbe de înmormântare în Piața Sfântul Petru, pentru a onora papalitatea sa.
Planurile funerare sunt dictate de riturile funerare ale Pontifului Roman și de un document de 20 de pagini numit Universi Dominici Gregis (Păstorul întregii turme a Domnului), care a fost emis de Papa Ioan Paul al II-lea în 1996.Slujba va fi oficiată de 220 de cardinali și 750 de episcopi și preoți.
În sicriul Papei Francisc, care a fost închis vineri seara, a fost depusă o punguță cu monedele și medaliile emise în timpul pontificatului său, printre care se află și medalia călătoriei apostolice pe care papa Francisc a efectuat-o în România.
Peste 200.000 de persoane sunt așteptate să participe la ceremonia de înmormântare a Papei Francisc, inclusiv aproximativ 130 de delegații din țări din întreaga lume și 50 de șefi de stat. Atât bărbații, cât și femeile trebuie să respecte un cod vestimentar.
Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, una dintre cele patru bazilici papale majore, este un simbol al credinței, artei paleocreștine și al continuității spirituale.
Construită între anii 432-440, sub pontificatul Papei Sixtus al III-lea, imediat după proclamarea Fecioarei Maria ca „Născătoare de Dumnezeu” la Sinodul de la Efes, edificiul rămâne o mărturie vie a devoțiunii mariane.