Un acord în dosarul nuclear între Iran şi marile puteri ar putea fi încheiat duminică

Un acord între Iran şi marile puteri poate fi încheiat duminică, a declarat un oficial iranian la Viena, adăugând că au rămas în suspans unele probleme care pot fi soluţionate de către miniştrii de Externe, relatează Reuters în pagina electronică.

Urmărește
286 afișări
Imaginea articolului Un acord în dosarul nuclear între Iran şi marile puteri ar putea fi încheiat duminică

Un acord în dosarul nuclear între Iran şi marile puteri ar putea fi încheiat duminică (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

"Se poate ajunge la un acord astăzi (duminică), dar au rămas unele probleme care este necesar să fie rezolvate de către miniştrii de Extene", a declarat oficialul citat pentru Reuters.

Pe de altă parte, secretarul de Stat american John Kerry şi-a exprimat duminică speranţa că marile puteri şi Iranul pot încheia un acord, însă a declarat că încă mai sunt de soluţionat unele probleme.

"Cred că ajungem la decizii veritabile", le-a spus el jurnaliştilor, la Paris. "Aşadar, voi spune, pentru că mai avem câteva lucruri de făcut, că îmi păstrez speranţa. Sper", a adăugat el.

Pe de altă parte, iranienii şi interlocutorii lor occidentali şi-au intensificat eforturile, sâmbătă, la Viena, în încercarea de a depăşi ultimele puncte de blocaj cu privire la programul nuclear al Teheranului, prin reuniuni de nivel ministeria, până la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, relatează AFP.

"Totul este pe masă, a venit momentul deciziei", a declarat pentru presă ministrul francez de Externe Laurent Fabius, la ieşirea de la o întâlnire cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif.

De 15 zile, Grupul P5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) încearcă să finalizeze un acord cu Iranul care să garanteze natura civilă a programului său nuclear, în schimbul anulării sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse.

În pofida unor progrese, pe care le recunosc toate delegaţiile, secretarul de Stat american John Kerry anunţa sâmbătă dimineaţa "câteva probleme dificile de soluţionat".

Însă, sâmbătă, negocierile au fost purtate, în mod clar, la nivel politic, notează AFP.

În afară de Kerry, Zarif şi Fabius, ministrii de Externe german Frank-Walter Steinmeier şi britanic Philip Hammond au participat la discuţii cu uşile închise, la Palatul Coburg, care găzduieşte negocierile.

Omologii lor rus şi chinez absentează de mai multe zile, însă John Kerry l-a sunat pe Serghei Lavrov sâmbătă, pentru a-l pune la curent.

Ritmul negocierilor s-a accelerat sâmbătă seara, când au avut loc o reuniune a Grupului 5+1 la ora 18.00 GMT (21.00, ora României), alta între Zarif, Kerry şi şefa diplomaşiei europene Federica Mogherini la ora 19.40 GMT (22.40, ora României) şi o ultimă întâlnire a Grupului 5+1 înainte de miezul nopţii.

Scopul acestor eforturi este închiderea dosarului nuclear iranian care otrăveşte relaţiile internaţionale de peste 12 ani.

Republica islamică este suspectată că a creat, până în 2003, dar şi după acest an, un program nuclear militar - sub acoperirea unui program civil -, ceea ce iranienii continuă să nege. Începând din 2006, Statele Unite, UE şi ONU au adoptat mai multe rânduri de sancţiuni împotriva Teheranului, care sufocă economia acestei ţări cu 77 de milioane de locuitori.

În 2013, cele două părţi au început negocieri serioase pentru ieşirea din această criză.

În aprilie, la Lausanne (Elveţia), ele s-au înţeles asupra liniilor mari ale unui text, şi anume scăderea numărului de centrifuge şi a stocului de uraniu îmbogăţit de către Teheran.

De atunci încoace, experţi ale ambelor părţi au continuat negocierile pentru a defini modalităţile practice ale acordului final, care urma să fie semnat, iniţial, până la 30 iunie, dar care a fost amânat de trei ori între timp.

Negocierile s-au blocat din cauza solicitării anulării embargoului asupra armamentului, pe care Teheranul l-a formulat cu susţinerea Moscovei. Occidentalii consideră această cerere delicată, din cauza implicării Iranului într-o serie de războaie în zonă, şi anume în Siria, Irak şi Yemen.

De asemenea, Grupul 5+1 cere ca inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă acces la instalaţii militare "dacă va fi necesar", ceea ce unii oficiali militari iranieni refuză.

În fine, cele două tabere nu se înţeleg asupra duratei aplicării clauzelor impuse Iranului.

Tonul a urcat joi, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă că nu ia decizii necesare.

Sâmbătă, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi-a exprimat fermitatea, la Teheran.

Într-o intervenţie în faţa unor studenţi, Khamenei a apreciat că, în cazul ajungerii la un acord, este necesar să se continue lupta împotriva Statelor Unite - "exemplul perfect al aroganţei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici