UPDATE 16:20 – Parchetul din Charleroi exclude pista teroristă în cazul morţii agentului de la centrala nucleară
Parchetul din Charleroi exclude pista teroristă în cazul morţii agentului de securitate de la o centrală nucleară belgiană, survenită la două zile de la atentatele din Bruxelles, şi a negat informaţiile potrivit cărora cartela lui de acces ar fi fost furată, transmite postul VTM, potrivit Reuters.
Dar potrivit postului public belgian VTM, citat de Reuters, Parchetul din Charleroi exclude o posibilă legătură între moartea agentului de securitate şi atentatele teroriste din Bruxelles, de marţi, în care au murit 31 de persoane şi neagă faptul că legitimaţia de acces a bărbatului ar fi fost furată şi dezactivată de autorităţi.
Contactat de Reuters, Parchetul din Charleroi a refuzat să comenteze informaţiile.
Publicaţia Le Soir susţine că bărbatul lucra ca paznic la Institutul naţional pentru elemente radioactive localizat în Fleurus, în sudul Belgiei.
Un purtător de cuvânt al poliţiei locale a declarat că nu comentează informaţiile pentru că investigaţia este în curs de desfăşurare.
Agentul de securitate a ieşit să-şi plimbe câinele, joi seară, când a fost împuşcat mortal, relatează La Derniere Heure. În plus, cartela sa de acces în centrala nucleară la care lucra a fost furată, în contextul în care s-a lansat teoria că teroriştii ar fi plănuit să bombardeze iniţial centrale nucleare din Belgia.
Imediat au fost luate măsurile necesare pentru dezactivarea cartelei de acces, care ar fi putut fi mobilul crimei, lansează ipoteza publicaţia belgiană.
Potrivit unor informaţii obţinute de La Derniere Heure şi prezentate pe 17 februarie, directorul programului de cercetare şi dezvoltare nucleară din Belgia ar fi fost spionat de celula teroristă care ar fi comis atentatele de la Paris de anul trecut şi pe cele de la Bruxelles de marţi.
Dar ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, nu ar fi considerat necesar să ridice nivelul de alertă din jurul centralelor nucleare, acuză publicaţia.
Abia peste două săptămâni, comitetul ministerial de securitate a aprobat trimiterea a 140 de militari pentru a întări securitatea din jurul centralelor Doel şi Tihange, dar şi din jurul instalaţiilor nucleare din Mol, Dessel şi Fleurus.
Vineri, agenţia de reglementare a activităţilor nucleare din Belgia a retras ecusoanele de acces unor membri ai personalului şi le-a interzis altora accesul în instalaţii nucleare, din cauza unor îngrijorări cu privire la faptul că centralele nucleare ar putea fi ţinta unor extremişti, relata AP.
Purtătoarea de cuvânt a agenţii a dezminţit informaţii de presă potrivit cărora 11 angajaţi de la centrala nucleară Tihange au rămas fără ecusoane săptămâna aceasta.