Un american este deţinut în Coreea de Nord pentru o infracţiune împotriva naţiunii - presă

Un cetăţean american, prezentat de presa sud-coreeană ca misionar creştin, este deţinut în Coreea de Nord şi a recunoscut că a comis o infracţiune împotriva naţiunii, a anunţat joi agenţia oficială nord-coreeană KCNA, citată de AFP.

Urmărește
8 afișări

Jun Young-Su a fost arestat în noiembrie 2010, a precizat agenţia, care nu oferă detalii despre natura presupusei infracţiuni.

Jun Young-Su "a recunoscut în cadrul anchetei că a comis o infracţiune contra Republicii Populare Democratice Coreea (Coreea de Nord), după ce a intrat" pe teritoriul acesteia, a adăugat KCNA.

Agenţia a adăugat că Washingtonul a fost informat despre arestarea acestuia şi că diplomaţi din cadrul Ambasadei Suediei, care reprezintă interesele Statelor Unite în Coreea de Nord, în absenţa relaţiilor diplomatice între Washington şi Phenian, s-au întâlnit cu deţinutul.

Departamentul de Stat american a anunţat, marţi, fără să precizeze identitatea acestuia, că un cetăţean american era deţinut în Coreea de Nord şi a făcut apel la eliberarea acestuia, din motive umanitare.

Un oficial american de rang înalt a declarat, ulterior, sub protecţia anonimatului, răspunzând unei întrebări, că o persoană a "traversat o frontieră", fără să precizeze care, părând să sugereze că această pătrundere pe teritoriul nord-coreean ar fi putut motiva arestarea.

Potrivit unei surse sud-coreene, omul de afaceri americano-coreean, în vârstă de aproximativ 60 de ani, a fost arestat din cauza unor activităţi de misionariat.

Membru al unei biserici din comitatul Orange, în California (vest), el a vizitat în mai multe rânduri Coreea de Nord, prezentându-se ca om de afaceri, potrivit aceleiaşi surse. Mai multe publicaţii sud-coreene afirmă acelaşi lucru.

Potrivit sursei citate, această persoană a fost arestată imediat după bombardarea, în noiembrie, a unei insule din Coreea de Sud, de către armata nord-coreeană, în care au fost ucise patru persoane.

"Se pare că Nordul l-a supravegheat pe misionar, pentru un anumit timp, şi l-a arestat pentru a-l folosi ca monedă de schimb, la un moment la care putea fi util", a declarat această sursă pentru AFP.

Acesta este cel de-al treilea caz, în mai puţin de un an, când un misionar creştin american este arestat în Coreea de Nord.

Robert Park, în vârstă de 28 de ani, arestat în decembrie 2010 pentru pătrundere ilegală pe teritoriul Coreei de Nord, a fost eliberat în februarie şi s-a întors în Statele Unite.

Un alt cetăţean american, Aijalon Mahli Gomes, intrat, de asemenea, ilegal pe teritoriul nord-coreean, a fost arestat în ianuarie 2010. Condmanat la opt ani de muncă silnică, el a fost eliberat în urma unei vizite la Phenian a fostului preşedinte american Jimmy Carter.

Carter urmează să efectueze o nouă vizită, în curând, în Coreea de Nord, pentru discuţii pe tema tensiunilor din Peninsulă şi a penuriei alimentare din această ţară, a anunţat luni presa sud-coreeană.

Carter urmează să fie însoţit de fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari, fostul preşedinte irlandez Mary Robinson şi fostul premier norvegian Gro Harlem Brundtland, a anunţat cotidianul JoongAng Dalily, citând surse diplomatice.

Potrivit lui Jo Sung-Rae, membru al grupului creştin Pax Koreana, Carter urma, de asemenea, să facă demersuri pentru eliberarea cetăţeanului american deţinut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici