Un american în vârstă de 72 de ani pledează vinovat în Rusia pentru că a luptat pentru Ucraina

Stephen James Hubbard, un cetăţean american în vârstă de 72 de ani, a pledat vinovat luni în faţa unui tribunal din Moscova la acuzaţiile de a fi servit ca mercenar împotriva Rusiei în războiul din Ucraina, a raportat agenţia rusă de ştiri RIA.

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului Un american în vârstă de 72 de ani pledează vinovat în Rusia pentru că a luptat pentru Ucraina

Un american în vârstă de 72 de ani pledează vinovat în Rusia pentru că a luptat pentru Ucraina

Sora lui Hubbard şi o altă rudă au pus rapid la îndoială mărturisirea sa, declarând pentru Reuters că acesta avea opinii pro-ruse şi era puţin probabil să se fi înrolat la vârsta sa.

RIA a precizat că Hubbard a recunoscut în cadrul unei audieri la tribunalul din Moscova că a primit bani pentru a lupta pentru Ucraina împotriva Rusiei.

„Da, sunt de acord cu rechizitoriul”, a declarat el, citat de RIA.

Hubbard a fost plasat în arest preventiv săptămâna trecută pentru şase luni. El riscă o pedeapsă cuprinsă între şapte şi 15 ani dacă va fi condamnat.

Potrivit unui procuror din instanţă, Hubbard ar fi semnat un contract cu o unitate de apărare teritorială ucraineană în oraşul Izyum din estul Ucrainei la începutul războiului, în februarie 2022.

Procurorul a declarat că i s-au promis 1.000 de dolari pe lună şi că i s-au oferit instruire, arme şi muniţie. Procurorul ar fi spus că Hubbard a fost reţinut de soldaţii ruşi la 2 aprilie a aceluiaşi an, la doar câteva săptămâni după începerea războiului.

Sora lui Hubbard, Patricia Fox, a vorbit ultima dată cu acesta în septembrie 2021, prin Skype. Ea a pus la îndoială confesiunea sa.

„El este atât de non-militar”, a declarat ea prin telefon pentru Reuters. „Nu a avut niciodată o armă, nu a deţinut o armă, nu a făcut nimic din toate astea... Este mai degrabă un pacifist”.

Hubbard este unul dintre cei cel puţin 10 americani aflaţi după gratii în Rusia, la aproape două luni după un schimb de prizonieri la 1 august între Moscova şi Occident, care a eliberat trei americani şi alte zeci de persoane.

Un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Moscova a declarat săptămâna trecută că era la curent cu reţinerea unui cetăţean american, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Originar din orăşelul Big Rapids, Michigan, Hubbard a lucrat zeci de ani ca profesor de engleză în străinătate, inclusiv în Japonia şi Cipru, a declarat sora sa.

Fox a declarat că Hubbard s-a mutat în Ucraina în 2014 şi a locuit acolo o perioadă cu o femeie ucraineancă, supravieţuind dintr-o pensie mică. Când a vorbit ultima dată cu el, acesta se despărţise de prietena sa şi locuia singur în Izyum, a spus ea.

Fox a declarat că a primit puţine informaţii despre statutul fratelui ei timp de luni de zile, până când a apărut un videoclip pe internet.

Videoclipul, postat pe YouTube în mai 2022 de un cont cu puţin peste 100 de urmăritori, arată un bărbat cu barbă, îmbrăcat într-un pulover maro, care stă cu faţa la cameră şi răspunde la întrebările unui intervievator din afara camerei, care vorbeşte într-o engleză cu accent.

Nu este clar unde şi când a fost filmat, dar Fox l-a identificat pe bărbat ca fiind fratele ei. În înregistrarea video, bărbatul spune că înţelege de ce preşedintele rus Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina şi îşi exprimă speranţa că războiul se va încheia curând.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici