Un an de la atacurile din 7 octombrie: Israelul bombardează Libanul şi Fâşia Gaza

Israelul a bombardat duminică ţinte din Liban şi Fâşia Gaza înaintea împlinirii unui an de la atacurile din 7 octombrie care au declanşat războiul, în timp ce ministrul israelian al apărării a declarat că toate opţiunile sunt deschise pentru represalii împotriva Iranului, marele inamic.

Urmărește
261 afișări
Imaginea articolului Un an de la atacurile din 7 octombrie: Israelul bombardează Libanul şi Fâşia Gaza

Un an de la atacurile din 7 octombrie: Israelul bombardează Libanul şi Fâşia Gaza

Rachetele Hezbollah lansate duminică târziu au trecut de sistemele israeliene de apărare aeriană şi au aterizat în Haifa, al treilea oraş ca mărime din Israel, provocând pagube clădirilor, a declarat poliţia, citată de Reuters. Mass-media israeliană a raportat 10 persoane rănite în atacuri cu rachete în Haifa şi în oraşul Tiberias.

Hezbollah a declarat că a vizat un sit militar la sud de Haifa cu o salvă de rachete „Fadi 1”.

Atacurile aeriene israeliene au lovit suburbiile sudice ale Beirutului duminică, în cel mai intens bombardament asupra capitalei libaneze de când Israelul şi-a intensificat lupta împotriva grupului Hezbollah, susţinut de Iran, luna trecută. Mingi mari de foc au luminat orizontul întunecat şi bubuituri s-au auzit în Beirut.

Armata israeliană a declarat că avioanele de vânătoare au lovit ţinte din Beirut aparţinând cartierului general de informaţii al Hezbollah şi depozitelor de arme. De asemenea, loviturile au vizat Hezbollah în sudul Libanului şi în zona Beqaa.

Militanţii conduşi de Hamas au lansat rachete în Israel din Gaza la începutul atacurilor din 7 octombrie anul trecut.

Atacurile Hamas din acea zi au ucis 1.200 de persoane şi peste 250 au fost luate ostatice, potrivit cifrelor israeliene. Acestea au provocat o ofensivă israeliană în Gaza care a devastat enclava de coastă dens populată şi a ucis aproape 42.000 de persoane, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene.

În ajunul aniversării, manifestanţii pro-palestinieni au protestat împotriva Israelului în întreaga lume, de la Jakarta la Istanbul şi Rabat, după ce sâmbătă au avut loc mitinguri în marile capitale europene, dar şi la Washington şi New York.

Iranul a lansat un atac cu rachete asupra Israelului săptămâna trecută ca răspuns la operaţiunile sale din Liban şi Gaza, unde militanţii Hezbollah şi Hamas sunt aliaţii Teheranului într-o aşa-numită Axă a Rezistenţei.

Israelul, care afirmă că obiectivul său este întoarcerea în siguranţă a zeci de mii de cetăţeni în casele din nordul Israelului, a promis represalii pe fondul temerilor că tensiunile vor escalada într-un conflict regional total.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat duminică că Israelul va decide independent cum să răspundă Iranului, chiar dacă se coordonează îndeaproape cu aliatul SUA.

„Totul este pe masă”, a declarat Gallant, care urmează să se întâlnească miercuri cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin. „Israelul are capacităţi de a lovi ţinte apropiate şi îndepărtate - am dovedit-o”.

În timp ce SUA a declarat că nu va sprijini atacuri asupra siturilor nucleare iraniene, preşedintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că se discută despre atacuri israeliene asupra instalaţiilor petroliere ale Iranului.

Israelul a respins o solicitare de încetare a focului susţinută de SUA în lansarea operaţiunilor terestre în Liban.

Duminică, guvernul SUA a reacţionat la bombardamentele intense ale Israelului în această regiune, afirmând că presiunea militară poate permite diplomaţia, dar poate duce şi la erori de calcul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
israel,
liban,
gaza

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici