Un an de la prăbuşirea MH17: Australia, Olanda şi Ucraina organizează ceremonii de comemorare a victimelor

Ceremonii de comemorare a celor 298 de victime din avionul malaysian MH17, doborât la 17 iulie 2014 în regiunea ucraineană Doneţk, se desfăşoară vineri în Australia, Olanda şi Ucraina, relatează BBC News Online.

Urmărește
337 afișări
Imaginea articolului Un an de la prăbuşirea MH17: Australia, Olanda şi Ucraina organizează ceremonii de comemorare a victimelor

Australia, Olanda şi Ucraina organizează ceremonii de comemorare a victimelor din avionul MH17 (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Parlamentarii australieni şi-au întrerupt vacanţa pentru a participa la ceremonia desfăşurată în capitala ţării, iar o placă comemorativă cu numele victimelor a fost dezvelită în grădinile Parlamentului din Canberra, relatează BBC News Online.

În cadrul ceremoniei, premierul australian Tony Abbott a afirmat că australienii le datorează victimelor să îi aducă pe cei vinovaţi de această tragedie în faţa justiţiei. După slujbă, Abbott urma să se întâlnească cu familiile şi prietenii victimelor.

Liderul opoziţiei australiene, Bill Shorten, a ţinut de asemenea un discurs în cadrul ceremoniei desfăşurate vineri.

Ceremonii comemorative se vor desfăşura de asemenea, vineri, în Ucraina şi Olanda. În oraşul olandez Nieuwegen, numele tuturor victimelor vor fi citite de membri ai familiilor lor.

În Malaysia, o ceremonie a avut loc la 11 iulie în Kuala Lumpur, deoarece comemorarea tragediei coincide cu sfârşitul Ramadanului. În cadrul slujbei, au fost citite numele tuturor victimelor, apoi a fost ţinut un moment de reculegere.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines efectua o cursă de la Amsterdam către Kuala Lumpur când s-a prăbuşit la 17 iulie 2014 în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, afectată de un conflict armat între forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi.

Potrivit listei pasagerilor furnizată de Malaysia Airlines, la bordul avionului se aflau 193 de cetăţeni olandezi (inclusiv unul care avea şi cetăţenie americană), 43 de malaysieni (inclusiv 15 membri ai echipajului), 27 de australieni, 12 indonezieni, 10 britanici (inclusiv unul care avea şi cetăţenie sud-africană), patru belgieni, patru germani, trei filipinezi, un canadian şi un neozeelandez.

Occidentul afirmă că, potrivit dovezilor, avionul a fost lovit de o rachetă rusească lansată de rebelii proruşi. Rusia neagă însă această afirmaţie şi acuză forţele guvernamentale ucrainene de tragedia aviatică.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a respins joi apelurile Marii Britanii, Australiei, Olandei, Malaysiei şi Ucrainei de a se înfiinţa un tribunal ONU pentru a-i judeca pe cei consideraţi vinovaţi de doborârea aeronavei.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Putin a "explicat poziţia Rusiei privind iniţiativele premature şi contraproductive ale unor ţări, inclusiv ale Olandei, referitoare la înfiinţarea unui tribunal internaţional". Comunicatul a criticat de asemenea relatările politizate ale presei privind tragedia aviatică.

Un raport final privind cauzele prăbuşirii aeronavei va fi dat publicităţii în octombrie de Comisia olandeză de siguranţă. Olanda conduce ancheta penală privind circumstanţele prăbuşirii avionului, fiind asistată de Belgia, Australia şi Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici