Un atac israelian a ucis trei jurnalişti în sudul Libanului

Un atac israelian a ucis cel puţin trei jurnalişti şi a rănit alţi câţiva în timp ce dormeau în casele de oaspeţi din sudul Libanului vineri, a declarat Ministerul Sănătăţii din Liban, în ceea ce Beirut a declarat a fi o crimă de război, relatează Reuters.

Urmărește
49 afișări
Imaginea articolului Un atac israelian a ucis trei jurnalişti în sudul Libanului

Un atac israelian a ucis trei jurnalişti în sudul Libanului

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că este urgent să se ajungă la o rezolvare diplomatică a conflictului din Liban, la o zi după ce a spus că Washingtonul nu doreşte să vadă o campanie prelungită din partea aliatului său Israel.

Israelul a lansat o ofensivă majoră în Liban în urmă cu o lună, spunând că vizează Hezbollah, puternic înarmat şi susţinut de Iran, pentru a asigura întoarcerea acasă a zeci de mii de israelieni evacuaţi din nord din cauza atacurilor transfrontaliere cu rachete.

Autorităţile de la Beirut spun că ofensiva a ucis peste 2 500 de persoane şi a strămutat peste 1,2 milioane de oameni, majoritatea în ultima lună, creând o criză umanitară.

„Avem un sentiment de urgenţă reală în a ajunge la o rezoluţie diplomatică şi la punerea în aplicare deplină a Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, astfel încât să poată exista o securitate reală de-a lungul frontierei dintre Israel şi Liban”, a declarat Blinken la Londra.

El a afirmat că este important ca „oamenii de pe ambele părţi ale frontierei să poată avea încrederea de a se întoarce la casele lor”.

Jurnaliştii ucişi au fost operatorul de cameră Ghassan Najjar şi inginerul Mohamed Reda de la postul de ştiri pro-iranian Al-Mayadeen şi operatorul de cameră Wissam Qassem, care lucra pentru Al-Manar al Hezbollah, au precizat posturile în declaraţii separate, preluate de Reuters.

Aceştia se aflau în oraşul Hasbaya din sud când a fost lovit în jurul orei 3 a.m. (miezul nopţii GMT). Oraşul, locuit atât de musulmani, cât şi de creştini, nu mai fusese vizat până atunci.

Acesta a fost cel mai mortal atac asupra presei din Liban de la izbucnirea ostilităţilor între Israel şi Hezbollah în urmă cu puţin peste un an, provocate de războiul din Gaza.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Israelului, care, în general, neagă atacarea deliberată a jurnaliştilor.

Cinci jurnalişti au fost ucişi în atacuri israeliene anterioare, în timp ce relatau despre conflictul din Liban, inclusiv jurnalistul Reuters, Issam Abdallah, pe 13 octombrie 2023. Alţi patru au fost ucişi la domiciliu în ultima lună, potrivit Fundaţiei Samir Kassir, o organizaţie pentru libertatea presei.

„Aceasta este o crimă de război”, a declarat ministrul libanez al informaţiei, Ziad Makary. Cel puţin 18 jurnalişti de la şase instituţii media, printre care Sky News, Al-Jazeera şi televiziuni libaneze, foloseau casele de oaspeţi.

„Am auzit avionul zburând foarte jos - asta ne-a trezit - şi apoi am auzit cele două rachete”, a declarat pentru Reuters Muhammad Farhat, un reporter al postului libanez Al-Jadeed.

El a spus că mai multe bungalouri au fost avariate. Imaginile sale au arătat maşini răsturnate şi avariate, unele marcate „Press”.

„Făceam reportaje de acolo de aproximativ o lună fără să se întâmple nimic. Nici măcar nu ştiu cum am ieşit de sub dărâmături”, a declarat Farhat.

Israelul a folosit atacuri aeriene pentru a lovi sudul Libanului, Valea Bekaa şi suburbiile sudice ale Beirutului, în timp ce forţele sale terestre au intrat, de asemenea, în sudul Libanului pentru a ţinti Hezbollah.

Israelul a declarat că cinci soldaţi au fost ucişi în lupte în sudul Libanului, după ce joi a anunţat moartea altor cinci.

Hezbollah a continuat atacurile cu rachete în ciuda loviturilor dureroase, inclusiv uciderea secretarului său general Hassan Nasrallah şi a numeroşi alţi comandanţi de top.

Gruparea a declarat vineri că a tras mai multe rachete în Israel, vizând o bază militară la sud de Haifa.

Blinken a semnalat joi un efort reînnoit de a relansa negocierile pentru a pune capăt războiului din Gaza printr-un acord care ar asigura o încetare a focului şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de grupul militant palestinian Hamas.

Washingtonul şi-a exprimat speranţa că moartea liderului Hamas Yahya Sinwar, creierul atacului din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, ar putea oferi un impuls pentru încetarea luptelor.

Israelul a declarat că David Barnea, şeful agenţiei de informaţii Mossad, se va deplasa duminică la Doha pentru a se întâlni cu directorul CIA, William Burns, şi cu prim-ministrul Qatarului.

O delegaţie de securitate egipteană s-a întâlnit cu o delegaţie a liderilor Hamas la Cairo, ca parte a eforturilor de a relansa negocierile de încetare a focului în Gaza, a declarat televiziunea egipteană de ştiri Al Qahera News TV, afiliată statului.

Osama Hamdan, înalt oficial Hamas, a declarat pentru Al-Mayadeen că nu a existat nicio schimbare în poziţia grupului. „Ostaticii deţinuţi de rezistenţă se vor întoarce doar cu încetarea agresiunii şi retragerea completă”, a spus Hamdan.

Atacul asupra Israelului condus de Hamas la 7 octombrie 2023 a ucis 1.200 de persoane şi a dus la răpirea altor 250, potrivit numărătorii israeliene. Ofensiva Israelului din Gaza a ucis aproape 43.000 de persoane, potrivit autorităţilor din Gaza, şi a devastat teritoriul.

Israelul a fost aspru criticat pentru că a provocat victime civile în Gaza şi Liban şi a fost acuzat că a vizat infrastructura civilă, inclusiv spitale şi şcoli.

Israelul respinge criticile, afirmând că ia toate măsurile de precauţie pentru a limita vătămarea civililor atunci când vizează Hamas şi Hezbollah. Aceasta acuză ambele grupări că îşi plasează luptătorii printre civili şi că îi folosesc pe aceştia drept scuturi umane, ceea ce acestea neagă.

Ministrul sănătăţii din Liban, Firas Abiad, a declarat că ministerul său a înregistrat 55 de atacuri asupra spitalelor, dintre care 36 au fost vizate direct. „În timpul acestor atacuri, 12 persoane au fost ucise în aceste spitale şi 60 au fost rănite”, a spus el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici