Moldova rămâne paradisul maşinaţiilor şi conspiraţiilor politice. După ce opoziţia a forţat dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate, preşedintele Vladimir Voronin a început să joace dur, schimbând regulile în favoarea sa.
Primul punct pe lista prezentată de publicaţia moscovită este neutralizarea tinerilor alegători prin organizarea scrutinului la sfârşitul verii, când mulţi dintre opozanţii tineri sunt plecaţi.
Alte modalităţi ar fi grăbirea procesului, astfel încât listele dubioase cu alegători să nu fie verificate în mod corespunzător, şi trimiterea către liderii locali a unor termene limită imposibil de respectat şi a unor instrucţiuni nefondate, care să ceară în esenţă realizarea unui recensământ la scară mai mică în câteva săptămâni.
Pe locul al patrulea în listă figurează declararea zilei alegerilor în cursul săptămânii, urmată, ca o consecinţă a nemulţumirii populaţiei, de declararea acesteia drept zi liberă. Cetăţenilor li s-ar cere ulterior să lucreze într-o sâmbătă pentru a o recupera. Complicarea procedurii de vot în străinătate este o altă modalitate. Ea ar consta în frustrarea a 91 la sută dintre expatriaţii care susţin opoziţia prin stabilirea votului într-o zi lucrătoare şi limitarea numărului secţiilor de votare.
Pe locul şase figurează diminuarea drastică a prezenţei la vot, astfel încât să fie nevoie de un număr mic de alegători care să vină la urne pentru ca scrutinul să fie valabil, urmată de facilitarea accesului în Parlament pentru partidele de opoziţie prin reducerea pragului electoral de la 6 la 5 procente.
Prin intermediul presei oficiale, Vladimir Voronin poate face ca programele de televiziune să prezinte înregistrări scoase din contextul original astfel ca ele să sugereze că opoziţia a organizat protestele violente postelectorale din aprilie. Ultima sugestie constă în îndreptarea atenţiei procurorilor asupra opozanţilor: deschiderea unei anchete penale şi citarea în mod repetat a primarului reformist al Chişinăului ca suspect de "uzurpare a puterii".