- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un biolog român a dispărut în Noua Zeelandă. Şansele ca acesta să fie găsit în viaţă sunt foarte mici
Un biolog român în vârstă de 33 de ani, Mihai Muncuş-Nagy, a dispărut luni pe insula Raoul din Noua Zeelandă, iar autorităţile au întrerupt căutările deoarece şansele ca acesta să fie găsit în viaţă sunt foarte mici, relatează New Zealand Herald, în ediţia electronică.
Un român a dispărut în Noua Zeelandă
Muncuş-Nagy ar fi fost luat de un val de pe stânci.
"Având în vedere perioada de timp care a trecut fără ca Mihai să fie găsit, am depăşit puntul în care am putea să mai sperăm că acesta să fie găsit în viaţă", a declarat managerul Departamentului pentru Conservare, Tim Brandenburg.
Autorităţile din Noua Zeelandă au oferit sprijin familiei acestuia din România, care a acceptat că este puţin probabil ca acesta să fi supravieţuit.
Coordonatorul misiunii de cercetare, Greg Johnston, a declarat că dacă vor apărea noi informaţii, căutările ar putea fi reluate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
Armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din Yemen
-
Efectele declaraţiilor lui Trump despre Groenlanda: Danemarca va întări apărarea teritoriului
-
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
Muncuş-Nagy s-a alăturat echipei de pe insulă la sfârşitul lui octombrie, îndeplinindu-şi visul de a merge pe insula Raoul. Experienţa sa montană şi disponibilitatea de a lucra în echipe mici în mediul extern l-au recomandat pentru această activitate.
"Ştim că Mihai a fost foarte bucuros să aibă oportunitatea de a contribui la programul insulei. El era pasionat de munca sa (...). Colegii lui mi-au spus că era foarte popular, o persoană amuzantă şi capabilă, o plăcere să îl ai în preajmă. Ne va lipsi enorm", a declarat Brandenburg.
Muncuş-Nagy era unul dintre cei patru voluntari care ajută trei membri ai DoC care monitorizează activitatea seismică şi vulcanică de pe insulă şi contribuie la protejarea celor peste 100 de plante originare din Insulele Kermadec.
Soţia lui Muncus-Nagy spune că acesta va fi căutat în continuare pe insulă
"Elicopterul care îl căuta s-a întors la bază, în Noua Zeelandă, dar căutările pe insulă vor continua când se luminează. Acum la ei pe insulă este noapte. Deci îl caută în continuare", a declarat Kinga Muncuş-Nagy.
Ea a adăugat că reprezentanţii Departamentului de Conservare au ţinut-o la curent cu modul în care decurg căutările soţului său.
"În momentul în care s-a produs această nenorocire, cei de la Departamentul de Conservare au luat legătura cu mine şi m-au ţinut la curent cu tot ceea ce se întâmplă. Ştiu că a fost căutat şi cu elicopterul, au căutat şi pe insulele care sunt în jurul Insulei Raoul, au cercetat ţărmul, au căutat şi pe insulă, dar din păcate nu au dat de el. În momentul dispariţiei, din câte mi-au zis colegii şi cei care se ocupă de program, el trebuia să ia temperatura oceanului şi pur şi simplu a dispărut", a afirmat soţia biologului român.
Ea a spus că soţul său se afla din luna noiembrie pe Insula Raoul, unde participa la un program pentru conservarea biodiversităţii.
"A fost selectat pentru un program de voluntariat în Insula Raoul, a plecat în noiembrie şi trebuia să stea până în aprilie. Este un program pentru conservarea biodiversităţii şi pentru combaterea speciilor invazive de pe insulă. Ei doresc să readucă insula în starea în care a fost înainte să apară omul acolo. Ultima dată am vorbit cu soţul meu în noaptea de Revelion, a sunat să îmi spună «La mulţi ani!»", a povestit Kinga Muncuş-Nagy.
Kinga Muncuş-Nagy şi-a exprimat speranţa că soţul său va fi găsit în viaţă.
"Şi eu sper în continuare că totul o să fie bine", a spus ea.
Kinga Muncuş-Nagy a precizat că aşteaptă ultimele informaţii de la oficialii Departamentului de Conservare şi că intenţionează să plece şi ea în Noua Zeelandă pentru a se alătura echipelor de căutare.
Mihai Muncuş-Nagy, specializat în silvicultură şi fondatorul unui ONG de mediu
Biologul Mihai Muncuş-Nagy, în vârstă de 33 de ani, este de profesie inginer silvic, fiind absolvent al Facultăţii de Protecţia Mediului din cadrul Universităţii din Oradea, la specializarea Silvicultură.
După absolvire, el a devenit preparator, iar apoi asistent universitar la Catedra de Silvicultură a facultăţii orădene.
"Îl ţin minte ca pe un om obişnuit, dar un foarte bun specialist", a declarat miercuri prof. univ. Ioan Vlad, şeful Departamentului de Silvicultură de la Facultatea de Protecţia Mediului a Universităţii din Oradea.
Mihai Muncuş-Nagy are domiciliul în localitatea Sânmărtin, din judeţul Bihor, dar de mai mulţi ani, adică după ce s-a căsătorit, era stabilit la Alba Iulia.
El are un master în "Studiul calităţii factorilor biotici şi abiotici în ecosistemele forestiere", iar împreună cu soţia sa este membru fondator al Asociaţiei Biounivers.
Bărbatul dispărut şi soţia sa sunt cunoscuţi în judeţul Alba pentru activitatea desfăşurată în domeniul protecţiei mediului, organizaţia celor doi având în administrare mai multe arii naturale protejate, precum pădurea de stejar pufos de la Miraslău, o zonă din Depresiunea Trascăului sau rezervaţia Cheile Vălişoarei.
Potrivit CV-ului său, postat pe site-ul Asociaţiei Biounivers, el s-a mai ocupat, de-a lungul timpului, de consultanţă în silvicultură şi cinegetică, a fost ofiţer de credite agricole şi membru AJVPS Alba (1996-2004), AJVPS Bihor (2004 - prezent).
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.