Un bol chinezesc "extrem de important" a fost vândut cu peste 25 de milioane de dolari la licitaţie

  • Un castron din porţelan delicat, cu un diametru de mai puţin de 5.5 cm, a fost vândut cu peste 25 de milioane de dolari în timpul unei săptămâni de vânzări de artă chineză la Hong Kong.
  • Descrisă de casa de licitaţii Sotheby's ca fiind "extrem de importantă", antichitatea provine dintr-un grup rar de ceramică decorată în atelierele imperiale din Beijing în secolul al XVIII-lea.
Urmărește
1205 afișări
Imaginea articolului Un bol chinezesc "extrem de important" a fost vândut cu peste 25 de milioane de dolari la licitaţie

Sursa foto: Twitter

Bolul a fost produs în timpul împăratului Yongzheng, care a condus China între 1722 şi 1735, deşi smalţul a fost probabil pictat la scurt timp după moartea sa. Acesta face parte dintr-o tradiţie cunoscută sub numele de "falangcai" sau "culori străine", un nume dat porţelanului provenit din cuptoarele imperiale din Jingdezhen, dar emailat de artizani din Oraşul Interzis din Beijing.
 
Ajuns sâmbătă la 25.3 milioane de dolari, bolul înfăţişează două rândunele, un cais înflorit şi o salcie. De asemenea, designul prezintă un fragment dintr-un poem despre care se crede că a fost comandat de predecesorul dinastiei Ming al lui Yongzheng, împăratul Wanli, potrivit CNN.
 
În catalogul licitaţiei, expertul în ceramică Regina Krahl a declarat că motivele cu păsări şi flori erau populare în perioada Yongzheng. De asemenea, ea a descris castronul ca făcând parte dintr-un mic grup de obiecte care reprezintă "apogeul picturii pe porţelan, o măiestrie care nu a fost niciodată depăşită".
 
„Piesele pictate cu motive naturale atât de rare şi rafinate, aşa cum se vede aici, "înfăşurate" în jurul vasului ca un sul de mână derulat, au fost realizate la Beijing doar pentru o perioadă foarte scurtă", a scris ea, adăugând că majoritatea exemplarelor rămase se află în prezent la Muzeul Palatului din Taiwan.
 
Făcând cândva parte dintr-o pereche, obiectul a fost înregistrat pentru prima dată într-o colecţie adunată de căpitanul Charles Oswald Liddell, un negustor maritim din Shanghai, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cele două boluri au fost despărţite în 1929, când au fost vândute fiecare pentru 150 de lire sterline (ceea ce înseamnă puţin peste 7.600 de lire sterline sau 9.400 de dolari, în banii de astăzi). "Geamănul" bolului se află în prezent la British Museum din Londra, a precizat Sotheby's.
 
Între timp, cel vândut sâmbătă a trecut prin mai multe mâini de-a lungul deceniilor, printre foştii proprietari numărându-se socialita americană Barbara Hutton. Cel mai recent a fost achiziţionat de femeia de afaceri şi colecţionara Alice Cheng, care l-a cumpărat pentru suma record de 19.3 milioane de euro în 2006.
 
Piesa s-a numărat printre loturile remarcabile din seria de primăvară a Sotheby's Hong Kong, o succesiune de vânzări de profil înalt care marchează 50 de ani de când casa de licitaţii şi-a început activitatea în Asia. Alte licitaţii au cuprins ceasuri, genţi de mână şi vinuri de epocă, în timp ce diversele vânzări de artă chineză au ajuns la o sumă totală de 208,5 milioane de dolari.
 
Printre obiectele istorice scoase la vânzare s-au numărat vase, statui şi comori imperiale, de la un sigiliu de jad la un set de inele de arcaşi.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici