Parlamentul a votat în favoarea Kosovo, care şi-a proclamat independenţa la 17 februarie, cu 57 de voturi pentru şi patru împotrivă. Acest vot a ridicat la 15 numărul statelor membre UE care au recunoscut Kosovo, din totalul de 27.
"Nu este o decizie împotriva Serbiei. Slovenia nu face acest lucru pentru ea, facem acest lucru pe baza politicii europene şi internaţionale", a declarat ministrul de Externe, Dimitrij Rupel, înaintea votului.
În afara Sloveniei, alte 25 de ţări, printre care Statele Unite şi mari puteri europene, au recunoscut până în prezent Kosovo. Rusia se opune independenţei fostei provincii sârbe cu populaţie majoritar albaneză.
Guvernul a cerut Parlamentului să recunoască Kosovo în urmă cu două săptămâni. Analiştii consideră că Parlamentul a întârziat această decizie din cauza temerilor referitoare la interesele de afaceri ale Sloveniei în Serbia, care a ameninţat cu măsuri nespecificate împotriva ţărilor care recunosc fosta provincie.
Oamenii de afaceri sloveni au îndemnat în februarie Guvernul şi Parlamentul să nu se grăbească să recunoască Kosovo, afirmând că acest lucru ar putea periclita relaţiile economice cu Serbia şi Rusia.
În ziua proclamării independenţei Kosovo, protestatarii sârbi au invadat ambasada Sloveniei din Belgrad, iar ministrul sloven de Externe le-a recomandat slovenilor să nu călătorească în Serbia, fapt care este în continuare valabil.