Un cardinal german califică Marea Britanie drept "ţară de Lumea a Treia", înaintea vizitei Papei

Sosirea Papei Benedict al XVI-lea în Marea Britanie, joi dimineaţă, a fost marcată de o nouă controversă, declanşată de afirmaţiile unui cardinal german, care a calificat Marea Britanie drept "ţară de Lumea a Treia", spre nemulţumirea Vaticanului şi Bisericii Angliei, relatează AFP.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Un cardinal german califică Marea Britanie drept "ţară de Lumea a Treia", înaintea vizitei Papei

Un cardinal german califică Marea Britanie drept "ţară de Lumea a Treia", înaintea vizitei Papei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu publicat de săptămânalul german Focus, cardinalul Walter Kasper a declarat: "Atunci când aterizaţi la aeroportul Heathrow, uneori aveţi impresia că aţi aterizat într-o ţară din Lumea a Treia". El a adăugat că "în Anglia, s-a răspândit un neo-ateism agresiv", el denunţând în acelaşi timp "discriminările" împotriva catolicilor.

"Găsesc aceste remarci total inexplicabile", a declarat, joi, arhiepiscopul catolic de Westminster, Vincent Nichols, primat al Bisericii Angliei şi Ţării Galilor, în condiţiile în care polemica apărea pe prima pagină a ziarelor britanice.

"Este o ţară foarte diversificată şi ne bucurăm de această diversitate, caracterizată printr-o mare bogăţie de genuri şi culturi, precum şi de contribuţia societăţii britanice, care participă la îmbogăţirea ei", a subliniat prelatul.

Vaticanul, care speră ca prin această vizită să se realizeze o apropiere între catolici şi anglicani, a încercat miercuri seară să minimizeze importanţa ieşirii cardinalului Kasper. Vaticanul a negat că aceste declaraţii ar fi stat la baza excluderii lui din cadrul vizitei pontificale, explicând absenţa sa prin "motive legate de sănătate".

"Opiniile cardinalului Kasper nu traduc niciun fel de intenţie negativă sau dispreţ faţă de Marea Britanie", a afirmat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, cardinalul intenţiona, în declaraţiile sale, să "facă referire la faptul că la sosirea pe aeroportul din Londra - aşa cum se întâmplă în numeroase mari metropole mondiale (...) - realizezi că te afli într-o ţară unde se întâlnesc tot atâtea realităţi umane de provenienţă şi condiţii dintre cele mai diverse".

Ulterior, Biserica Catolică a Angliei şi Ţării Galilor a subliniat, într-un comunicat, că aceste "comentarii atribuite cardinalului Kasper nu reprezintă poziţia Vaticanului, nici cea a episcopilor acestei ţări".

"Acestea sunt clar poziţiile personale ale unui individ. Catolicii joacă un rol important în viaţa acestei ţări", adaugă comunicatul.

Declaraţiile cardinalului au provocat o puternică reacţie în presa britanică. "Criticile cardinalului împotriva Marii Britanii pun în umbră vizita Papei", apreciază Times. "O vizită sacră în Marea Britanie", titrează Daily Mail, pentru care declaraţiile cardinalului sunt exploatate de cei care se opun vizitei lui Benedinct al XVI-lea.

Cotidianul Guardian susţine că nu există nicio îndoială că acest cardinal în vârstă de 77 de ani a fost "debarcat" din vizita Papei, pentru declaraţiile sale "rasiale".

Vizita papală se afla deja sub semnul controverselor, din cauza scandalului preoţilor pedofili, a tensiunilor cu Biserica Anglicană şi a unei opoziţii faţă de conservatorismul Vaticanului.

Prima vizită a unui Suveran Pontif în Marea Britanie după schisma anglicană din secolul al XVI-lea include escale în Scoţia, la Edinburgh şi Glasgow, şi în Anglia, la Londra şi Birmingham.

Papa Benedict, care a părăsit Roma la ora 06.15 GMT (09.15, ora României), a aterizat joi la Edinburgh, în jurul orei 10.20 (12.20, ora României), unde se va întâlni, la castelul Holyroodhouse, cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, capul Bisericii anglicane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici