Un centru de tratament al MSF, atacat de haitieni de teama răspândirii holerei
Un centru de tratament împotriva holerei aparţinând organizaţiei Medecins sans Frontieres (MSF), în oraşul haitian Saint-Marc (centru), a fost atacat de manifestanţi care se temeau de o propagare a epidemiei.
Un centru de tratament al MSF a fost atacat, de teama răspândirii holerei în Haiti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Locuitorii oraşului, situat în centrul zonei de epidemie, la aproximativ 100 de kilometri nord de capitală, au aruncat, marţi seara, cu pietre în direcţia personalului medical al asociaţiei umanitare, care încerca să instaleze acest centru de tratament în afara Spitalului Saint-Nicolas, supraaglomerat cu bolnavi.
"Construcţia unui centru cu o capacitate de 400 de paturi urma să fie finalizată, când un grup de persoane au manifestat în mod violent contra deschiderii acestei instituţii. Mai multe corturi au fost incendiate. Nimeni nu a fost grav rănit", a anunţat MSF într-un comunicat.
Căştile albastre argentiniene din cadrul Misiunii ONU în Haiti (MINUSTAH) au intervenit pentru a pune capăt violenţelor, au anunţat oficiali de la faţa locului. Aceşti militari asigurau paza, miercuri, în timp ce era demontat ceea ce a mai rămas din centru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
China îşi extinde influenţa în Marea Caraibilor şi strânge legăturile cu un fost aliat al Taiwanului
-
Armata iraniană a fost dotată cu o mie de drone noi. Mişcarea, cu puţin timp înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
-
Sindicatele din administraţie: Funcţionarii publici, ţapi ispăşitori pentru eşecurile guvernării
La spital, dr. Yfto Maquette a declarat că centrul MSF urma să fie instalat în apropierea a două şcoli şi că locuitorii s-au temut ca afluxul de pacienţi să nu propage epidemia. Până în prezent, au murit aproximativ 300 de persoane, iar alte peste 4.000 sunt bolnave de holeră.
"Ideea era să degajăm spitalul, instalând pacienţii în centru, dar ar fi trebuit să începem prin a vorbi cu populaţia, pentru ca aceasta să înţeleagă ceea ce făceam", a declarat dr. Maquette, în curtea Spitalului Saint-Nicolas, unde sute de pacienţi aşteptau pe paturi de campanie să fie luaţi în îngrijire.
Dr. Maquette a precizat că în spital erau în curs de tratare 800 de bolnavi. De la începutul acestei epidemii, provocată de apa contaminată a fluviului Artibonite, care traversează departamentul cu acelaşi nume, la spital vin zilnic 300 de cazuri noi.
În ţară circulă zvonuri cu privire la originea epidemiei, care rămâne un mister, iar acestea fac o legătură cu ajutorul străin, incriminând în special soldaţii nepalezi din cadrul ONU.
MINUSTAH a dezminţit ceea ce cred unii, şi anume "că materii organice umane aruncate într-un râu (...) de MINUSTAH s-ar afla la originea epidemiei (...), (misiunea) utilizând, în realitate, şapte fose septice".
Un oficial din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat, la Geneva, că este "absolut imposibil" ca boala să fi fost adusă de personalul din domeniul umanitar venind din alte ţări. În opinia acesteia, nu este pentru prima dată când într-o ţară apare holera, fără să fie găsită nicio explicaţie.
Între timp, incidentul de marţi seara întârzie eforturile MSF de a lupta contra epidemiei.
"Consecinţa majoră este că, de-acum, suntem incapabili să răspundem în mod eficient epidemiei de holeră din regiunea Artibonite, în cele mai bune condiţii posibile", a declarat Francisco Otero, şeful echipelor de Intervenţie de Urgenţă din cadrul MSF, la Saint-Marc, citat în comunicat.
"Izolarea bolnavilor atinşi de holeră este esenţială, în vederea limitării riscului de contaminare pentru restul populaţiei spitaliceşti. Un centru operaţional ar fi permis scăderea presiunii cu care se confruntă spitalul, depăşit de un număr crescut de bolnavi", a subliniat Otero.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO