Potrivit lui Noam Brown, cercetător principal în cadrul OpenAI, Kai Chen a fost informat vineri cu privire la decizia autorităților și trebuie să părăsească țara în curând. „Este profund îngrijorător că unul dintre cei mai buni cercetători AI cu care am lucrat a fost respins”, a declarat Brown pe rețeaua X. „Un canadian care a trăit și a contribuit aici timp de 12 ani trebuie acum să plece. Ne riscăm poziția de lider mondial în AI dacă alungăm talente de acest calibru”, scrie TechCrunch.
Chen, considerat esențial în dezvoltarea modelului GPT-4.5, va continua să lucreze pentru OpenAI de la distanță, dintr-un Airbnb din Vancouver, conform declarațiilor colegilor săi. Deși postul său nu este în pericol, acest incident reflectă barierele tot mai mari pentru cercetătorii străini care doresc să contribuie la inovația tehnologică în SUA.
În ciuda contribuțiilor majore ale imigranților în domeniul inteligenței artificiale, inclusiv la dezvoltarea arhitecturii transformer și la fondarea startup-urilor de top din domeniu, cazuri precum cel al lui Chen devin din ce în ce mai frecvente.
Potrivit unei analize a National Foundation for American Policy, peste 70% dintre studenții masteranzi în domeniile legate de AI sunt internaționali. În același timp, OpenAI a depus peste 80 de cereri pentru vize H-1B doar anul trecut, demonstrând dependența industriei tech de talentul străin.
CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a pledat public pentru reforma imigrației pentru muncitorii cu înaltă calificare, avertizând că SUA riscă să piardă avantajul dobândit în domeniul AI. „Faptul că mulți dintre cei mai talentați oameni din lume vor să fie aici este un dar greu câștigat”, scria Altman în 2023.
Cazul lui Chen nu este singular. Peste 1.700 de studenți și cercetători internaționali au fost recent vizați de autorități, unii pentru acuzații vagi sau infracțiuni minore. În același timp, Departamentul de Justiție a suspendat procesarea cererilor de Green Card pentru refugiați și a întărit supravegherea asupra deținătorilor actuali.
În contextul în care 75% dintre cercetătorii chestionați într-un sondaj Nature iau în calcul părăsirea SUA, politicile actuale ar putea accelera exodul de creiere dintr-un sector strategic esențial pentru viitorul global al tehnologiei.