Un chinez, care a fost cel mai bogat om din ţară, condamnat la 14 ani de închisoare

Fondatorul reţelei de magazine de desfacere de produse electrice, Gome, care a fost cel mai bogat om din China, a fost condamnat marţi la 14 ani de închisoare pentru corupţie, sentinţă care a pus capăt ascensiunii acestui om de afaceri independent care simboliza succesul chinez, comentează AFP.

Urmărește
58 afișări
Imaginea articolului Un chinez, care a fost cel mai bogat om din ţară, condamnat la 14 ani de închisoare

Un chinez, care a fost cel mai bogat om din ţară, condamnat la 14 ani de închisoare (Imagne: Mediafax Foto/AFP)

Huang Guangyu, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a fost condamnat pentru "dare de mită, infracţiunea de insider trading (utilizarea de informaţii privilegiate la tranzacţionarea de acţiuni) şi practici de afaceri ilegale", a anunţat agenţia China Nouă.

Acesta a fost condamnat, de asemenea, la plata unei amenzi uriaşe, în valoare de peste 70 de milioane de euro, iar autorităţile au confiscat active care-i aparţineau în valoare de aproximativ 24 de milioane de euro".

În 2008, Huang, care provine dintr-o familie săracă din Guandong (sud), a fost prezentat drept cel mai bogat om din ţară de către revista Hurun, cu aproximativ cinci miliarde de euro, şi al doilea de revista americană Forbes.

Huang era cunoscut anterior sub numele de "măcelar de preţuri", pentru că tarifele pe care le practica băteau orice concurenţă, sau ca "Sam Walton din China", o referire la fondatorul gigantului american din domeniul distribuţiei, Wal-Mart. El a fost arestat în noiembrie 2008, fiind acuzat ulterior, în ianuarie 2009, de "practici de afaceri ilegale".

Acest lucru a determinat demisia sa de la conducerea reţelei de magazine, devenită prima din ţară în sectorul materialelor electrice şi electronice. În prezent, din Gome fac parte peste 1.200 de magazine din peste 200 de oraşe.

În timpul procesului, care a avut loc la 23 aprilie, la Beijing, acuzaţia a afirmat că acesta a efectuat comerţ ilegal cu devize străine via Hong Kong, a comis infracţiunea de insider trading (utilizarea de informaţii privilegiate la tranzacţionarea de acţiuni) privind o întreprindere din regiunea Shenzhen (sud) şi a oferit în total 540.000 de euro unor oficiali, potrivit cotidianului China Daily.

Sumele de bani oferite ca mită aveau ca scop obţinerea de "avantaje induse" pentru Gome Electrical Appliances Holdings şi societatea sa imobiliară Beijing Pengrun Real Estate Development Company, potrivit agenţiei China Nouă.

În perioada sa de glorie, Huang era prezentat adesea de presă ca un antreprenor model, care a ştiut să profite de oportunităţile oferite de reformele economice chineze.

Pe când era copil, Huang trăia din reciclarea de recipiente din plastic.

La vârsta de 16 ani, pe când China era în plină perioadă de deschidere economică, când magazinele erau aproape goale, el a început o formă de comerţ stradal la Beijing, cu aparate mici de radio şi gadget-uri aduse din provincia sa natală.

Buna purtare l-a ajutat ca "din închisoare să poată participa la vot" în cadrul întreprinderilor sale, a dezvăluit Yan Tan, un editorialist financiar din Shanghai. De asemenea, el şi-a păstrat bunurile până la proces, în contextul în care activele sunt, de obicei, confiscate în prealabil.

Însă, tocmai gradul de expunere publică a afacerii sale pare că a avut un rol împotriva acestuia, conducând la o condamnare severă "pentru a servi ca avertisment", potrivit lui Yan Tan.

"Sentinţa este prea dură. Huang Guangyu este doar un întreprinzător privat, şi nu un oficial guvernamental cu puteri în stat", a declarat Wu Shaozhi, un avocat din cadrul firmei George Wu and Partners, din Beijing.

"Cred că este din cauză că a fost acuzat că ar fi implicat şi în alte afaceri", a adăugat el.

Ramificaţiile afacerii par că au atins un anumit număr de personalităţi din lumea politică.

Presa a evocat, astfel, implicarea fostului primar din Shenzhen, Xu Zongheng, care a fost destituit în iunie, dar şi a unui adjunct al ministrului Securităţii Publice.

Gome, a cărei soartă este nesigură din cauza soartei fondatorului său, a primit, în iunie, susţinere din partea fondului Bain Capital, care a investit în această reţea sute de milioane de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici