Un colonel laudă calităţile membrilor unei echipe româno-americane din Afganistan

Un comandant american al unei unităţi de luptă având ca misiune asistarea şi instruirea militarilor afgani în sudul şi vestul acestei ţări a lăudat calităţile de "adevăraţi profesionişti" ai membrilor unei echipe româno-americane, potrivit unui comunicat al Departamentului Apărării.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Un colonel laudă calităţile membrilor unei echipe româno-americane din Afganistan

Un colonel laudă calităţile membrilor unei echipe româno-americane din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Colonelul Brian Drinkwine este comandantul celei de-a patra Brigăzi de Luptă, din cea de-a 82-a Divizie Aeriană, începând din august 2009. El şi militarii din Task Force Fury au ca misiune instruirea şi asistarea forţelor de securitate afgane în sudul şi vestul Afganistanului.

Exprimându-se de la Kandahar, Drinkwine s-a declarat "foarte plăcut surprins" de capacităţile de luptă ale afganilor şi el a afirmat că, în multe cazuri, unităţile armatei afgane sunt foarte aproape de o operare independentă, cu un sprijin limitat sau chiar fără sprijin din partea coaliţiei.

Colonelul american şi-a exprimat mulţumirea şi faţă eforturile depuse de forţa militară comună canadiano-americană, adăugând că "securitatea în (provincia) Kandahar şi în oraşul Kandahar nu a fost niciodată mai bună".

O altă "provocare unică" o constituie responsabilitatea crescută de comandă şi control pe care brigada sa şi-a asumat-o pentru a susţine noul model comun de operare al comandanţilor ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate, n.red.), potrivit lui Drinkwine.

În cadrul eforturilor comune depuse în provincia Zabul, "avem o echipă fenomenală de reconstrucţie provincială, condusă de un locotenent-colonel de aviaţie extraordinar, o echipă militară româno-americană de primă mână, formată din adevăraţi profesionişti", a precizat el.

Această echipă cooperează cu unul dintre batalioanele conduse de Drinkwine, Task Force 1 Fury, care cuprinde paramilitari cu calităţi militare "fenomenale", precum şi unii dintre "cei mai buni reprezentanţi ai Departamentului de Stat şi ai altor forţe de coaliţie".

Task Force Fury, care a ajuns la 5.000 de membri, cooperează permanent, pentru atingerea obiectivelor comune, cu partenerii afgani, precum şi cu italieni şi spanioli în vest sau cu britanici, canadieni, australieni, olandezi, americani şi români în sud.

În legătură cu problemele majore cu care se confruntă Afganistanul, Drinkwine s-a referit mai întâi la corupţie, apreciind că fenomenul este perceput în Statele Unite şi printre afgani ca fiind mai profund şi mai răspândit decât este în realitate. În legătură cu poliţia afgană, comandantul american a remarcat că "armata este o instituţie mai capabilă şi mai de încredere în Afganistan decât poliţia".

Drinkwine a mai afirmat că principalul efort al trupelor coaliţiei îl constituie colaborarea cu forţele afgane de securitate, astfel încât ele să fie cele care să câştige acest război pentru ţara şi poporul lor. Este de asemenea foarte important ajutorul acordat în vederea creării condiţiilor pentru o guvernare corectă, pentru o dezvoltare şi creştere economică. El s-a declarat de asemenea încurajat de recentul sondaj în rândul populaţiei afgane, care se arată mai optimistă decât în trecut în legătură cu viitorul său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici