Un colonel rus a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Statelor Unite

Un tribunal rus a condamnat la 12 ani de detenţie pentru spionaj un colonel în rezervă, după ce acesta a transmis hărţi secrete unui agent de informaţii care colabora cu Statele Unite, a anunţat joi agenţia Interfax.

Urmărește
238 afișări
Imaginea articolului Un colonel rus a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Statelor Unite

Un colonel rus a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Statelor Unite (Imagine: Shutterstock)

Vladimir Lazar "a fost găsit vinovat de înaltă trădare sub formă de spionaj, şi a fost condamnat la 12 ani de închisoare într-un penitenciar cu regim sever de detenţie, iar rangul militar i-a fost retras", conform FSB.

Anchetatorii au stabilit că în decembrie 2008, la Moscova, Lazar a cumpărat un număr mare de copii ale unor hărţi topografice care conţineau "informaţii secrete de stat", şi le-a transmis unui agent de informaţii militare americane, Aleksandr Lesment, a adăugat aceeaşi sursă.

Cazul a ajuns în atenţia publică în aprilie, atunci când Parchetul general rus a semnalat că Lazar a fost inculpat pentru spionaj. Parchetul nu a precizat în acel moment data arestării acestuia.

Vladimir Lazar avea acces la informaţii secrete atunci când făcea parte din armată, între 1975 şi 2003, ulterior el lucrând pentru o companie topografică, potrivit Parchetului.

Parchetul a precizat că el a fost acuzat că a cumpărat de la un colecţionar de discuri peste 7.000 de hărţi ale teritoriului rus, că le-a copiat, după care le-a transmis unui vechi coleg de clasă, Aleksandr Lesmet, care trăieşte în Estonia şi colaborează cu Departamentul Apărării american.

Acest caz are loc după aproximativ trei luni de la condamnarea unui inginer din sectorul spaţial rus la 13 ani de închisoare pentru că a transmis către CIA informaţii secrete privind rachetele strategice.

La mijlocul lunii mai, un tribunal rus a condamnat de asemenea la opt ani de închisoare un angajat al unei companii producătoare de armament pentru spionaj în favoarea unor agenţi străini, fără a preciza care.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici