- Home
- Externe
- NARO-FOMINSK, (12.08.2014, 14:00)
- Anna Primac , Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un convoi de 280 de camioane ruseşti cu ajutor umanitar se îndreaptă spre Ucraina. Kievul suspectează că Rusia vrea să îi ajute pe rebeli - VIDEO
Un convoi umanitar rusesc de 280 de camioane se afla în drum, marţi, către frontiera cu Ucraina, scriu agenţiile ruseşti de presă, la o zi după ce Kremlinul a anunţat că acordarea unui asemenea ajutor populaţiei din estul ucrainean este iminent.
Urmărește
9048 afișări
Un convoi de 280 de camioane ruseşti cu ajutor umanitar se îndreaptă spre Ucraina. Kievul suspectează că Rusia vrea să îi ajute pe rebeli - VIDEO
UPDATE 14:00 - Ucraina anunţă că nu va lăsa "convoiul umanitar" rusesc să treacă pe teritoriul său
"Nu considerăm posibilă deplasarea convoaielor ruseşti pe teritoriul Ucrainei. Această încărcătură ar putea traversa un post de frontieră ucrainean pentru a fi reîncărcată apoi în vehicule ale Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR). Noi nu vom accepta (ca ajutorul umanitar) să fie însoţit de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă sau de militari ruşi", a declarat Cealîi în cadrul unei conferinţe de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
-
Alegerile prezidenţiale din SUA 2024: Măsuri de securitate, luate în ziua votului în mai multe state americane
-
Viktor Orbán ia în batjocură ideea că România este mai bună decât Ungaria: „Cine crede asta, să se mute acolo”
Ucraina a avertizat că nu va accepta vreun ajutor umanitar unilateral rusesc destinat populaţiilor din estul ţării, afectate de confruntările armate dintre armata ucraineană şi separatişti proruşi. Kievul suspectează Moscova că vrea, sub acoperirea unui asemenea ajutor, să sară în ajutorul rebelilor, vizaţi de mai multe săptămâni de o ofensivă ucraineană de amploare şi obligaţi să se retragă în ultimele două bastioane pe care le mai controlează, la Doneţk şi Lugansk.
"Nu ştim ce se află în camioanele ruseşti", a mai declarat Cealîi.
În opinia sa, acest convoi ar trebui predat Crucii Roşii la un post de frontieră între regiunile Belgorod (Rusia) şi Harkov (în estul Ucrainei, aflat sub controlul Guvernului de la Kiev).
"Problema care se va pune este cum să livrăm ajutorul pe teritoriul controlat de combatanţi la Lugansk", a subliniat Cealîi.
"Sper că superiorii (separatiştilor) vor găsi o soluţie. Atfel, problema rămâne în suspans", a adăugat el.
Mai mulţi politicieni ucraineni au criticat ideea de a accepta ajutor umanitar rusesc într-o regiune afectată de o insurecţie armată prorusă, inspirată potrivit Kievului de Rusia, care le furnizează arme rebelilor. "Trebuie să fim atenţi. Este imposibil de imaginat că în 1943 Guvernul fascist ar fi trimis un convoi umanitar în Uniunea Sovietică", a subliniat fostul ministru ucrainean al Apărării Anatoli Griţenko.
"Despre ce ajutor umanitar poate fi vorba? Rusia este pe cale să ne distrugă ţara şi, slavă Domnului, nu este încă foamete în Ucraina", a afirmat deputatul naţionalist Oleg Liaşko.
Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, susţinătorul Ucrainei în cadrul Uniunii Europene, a afirmat marţi pe contul său de Twitter că Rusia "nu a livrat pentru moment decât arme, tancuri şi combatanţi în estul Ucrainei şi a adus moarte, distrugere şi disperare".
"Convoiul le va duce locuitorilor din estul Ucrainei aproximativ 2.000 de tone de material umanitar, colectat de către locuitori din Moscova şi din regiunea" capitalei, a declarat un reprezentant al administraţiei regiunii Moscova citat de agenţia RIA Novosti.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni că ţara sa "se pregăteşte să trimită în Ucraina un convoi umanitar în cooperare cu Crucea Roşie". Niciun oficial rus contactat de AFP marţi dimineaţa nu a fost totuşi în măsură să comenteze informaţia cu privire la plecarea a 280 de camioane şi nici să confirme dacă este vorba despre ajutorul umanitar evocat cu o zi înainte de către Kremlin.
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) nu a fost nici el în măsură, imediat, să comenteze cu privire la aceste informaţii.
Convoiul, care a pornit marţi dimineaţa de la periferia de sud-vest a Moscovei, după ce a fost binecuvântat de un preot ortodox potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă, se îndreaptă către frontiera dintre Rusia şi Ucraina, potrivit agenţiilor ruseşti RIA Novosti şi Tass.
Însă Ucraina a avertizat că nu va accepta vreun ajutor umanitar unilateral rusesc destinat populaţiilor din estul ţării, afectate de confruntările armate dintre armata ucraineană şi separatişti proruşi. Kievul suspectează Moscova că vrea, sub acoperirea unui asemenea ajutor, să sară în ajutorul rebelilor, vizaţi de mai multe săptămâni de o ofensivă ucraineană de amploare şi obligaţi să se retragă în ultimele două bastioane pe care le mai controlează, la Doneţk şi Lugansk.
Occidentul, cu Statele Unite în frunte, a avertizat, de asemenea, în privinţa oricărei intervenţii unilaterale ruse "ilegale" pe teritoriul ucrainean.
Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că furnizează armament rebelilor proruşi din estul ţării, acuzaţii dezminţite de către ruşi.
Citeşte şi:
Poroşenko a evocat într-o discuţie cu Obama participarea Rusiei la o misiune umanitară în Ucraina
Citeşte şi:
Kievul: Rusia a mobilizat 45.000 de militari la frontierele Ucrainei. Kremlin: Rusia va trimite un transport umanitar, fără escortă militară, în estul Ucrainei
Citeşte şi:
Serghei Lavrov: Moscova şi Kievul au ajuns la un acord pentru o misiune umanitară în Ucraina
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Poroşenko a evocat într-o discuţie cu Obama participarea Rusiei la o misiune umanitară în Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe