Jerzy Dyczynski şi Angela Rudhart-Dyczynski sunt primele rude ale victimelor care au venit la locul unde s-a prăbuşit avionul, în pofida avertismentelor pe care le-au primit din partea Australiei.
Fiica lor, în vârstă de 25 de ani, era una dintre cele 298 de persoane de la bordul zborului MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines care s-a prăbuşit pe 17 iulie în estul Ucrainei, doborât de o rachetă, în timp ce asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur.
Ultima escală a Fatimei, care studia ingineria aeronautică şi dorea să devină pilot, urma să fie Australia, unde se ducea să-şi vadă părinţii.
„Era atât de plină de viaţă”, îşi aminteşte mama ei în timp ce merge pe pământul ars – în zona principală în care s-a prăbuşit avionul – acoperit în continuare de fragmente.
Izbucnind în lacrimi, cuplul a depus un buchet imens de flori.
Jerzy Dyczynski, purtând un tricou alb pe care era imprimată o imagine cu fiica sa, a declarat pentru presa australiană că încă mai speră să-şi găsească fiica în viaţă.
Australia a plătit un tribut mare în catastrofa aeriană, 28 de cetăţeni şi nouă rezidenţi permanenţi aflându-se printre victime.
Familiile lor vor putea să se deplaseze în Olanda, unde au sosit primele rămăşiţe, pentru a le aduce înapoi în ţara de origine, anunţa miercuri premierul australian Tony Abbott.
Canberra a trimis vineri încă 100 de poliţişti australieni, alături de cei 90 deja prezenţi la faţa locului, cu scopul de a participa la o misiune internaţională menită să păzească locul prăbuşirii avionului şi să se asigure că sunt recuperate toate cadavrele.
Mobilizarea acestei misiuni urmează să fie ratificată printr-un vot de către Parlamentul ucrainean, într-o sesiune extraordinară, cu uşile închise, prevăzută joi.
Separatiştii le-au transmis deja inspectorilor OSCE că nu vor accepta mai mult de 35 de străini la faţa locului.