Un cutremur de doar 2,8 grade pe scara Richter provoacă panică în Sofia

Un cutremur înregistrat vineri în capitala bulgară Sofia a provocat panică în rândul locuitorilor, deşi magnitudinea sa pe scara Richter a fost de doar 2,8 grade, relatează site-ul Novinite.com.

17 afișări
Imaginea articolului Un cutremur de doar 2,8 grade pe scara Richter provoacă panică în Sofia

Un cutremur de doar 2,8 grade pe scara Richter provoacă panică în Sofia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cutremurele cu o magnitudine de 3,5 grade pe scara Richter sau mai puţin nu sunt în general resimţite, însă acesta nu a fost şi cazul seismului de vineri, care a avut hipocentrul la o adâncime mică şi epicentrul în apropierea capitalei bulgare.

După zvonuri iniţiale privind o explozie, unii locuitori din Sofia, care trăiesc sau lucrează în districte centrale, au afirmat că sunetul produs de mişcarea telurică a fost similar unui tunet. "Am auzit un zgomot puternic şi mi s-a zguduit tot biroul", a povestit un locuitor al capitalei bulgare.

Cutremurul s-ar fi simţit cel mai puternic în centrul Sofiei, însă secţiile de poliţie nu au înregistrat nici un apel de la locuitori pe această temă.

Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă, citaţi de site-ul Novinite.com, susţin că în Bulgaria nu va avea loc un cutremur devastator în următorii doi-trei ani.

Explicaţia constă, potrivit experţilor, în faptul că, din cauza puternicelor cutremure pe care Bulgaria le-a resimţit în urmă cu aproximativ o sută de ani, mare parte din tensiunea acumulată în scoarţa pământului a fost eliberată.

Cel mai puternic seism ce ar putea fi resimţit în capitala bulgară ar putea avea o magnitudine de 6,5 grade pe scara Richter şi ar putea provoca cel puţin 9.000 de victime.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici