- Home
- Externe
- LONDRA, (19.01.2015, 09:45)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un deţinut de la Guantanamo povesteşte într-o carte cum a fost torturat şi a făcut mărturisiri false
Un mauritan deţinut la Guantanamo de aproape 13 ani povesteşte cum a fost torturat şi determinat să facă mărturisiri false într-un jurnal intim care va fi publicat marţi şi din care cotidianul britanic The Guardian a publicat extrase sâmbătă.
Urmărește
450 afișări
Un deţinut de la Guantanamo povesteşte într-o carte cum a fost torturat şi a făcut mărturisiri false (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Mohamedou Ould Slahi, arestat în 2001 în Mauritania şi închis succesiv în Iordania, Afganistan şi Guantanamo, descrie ceea ce numeşte turneul său mondial de tortură şi umilire.
Mauritanul în vârstă de 44 de ani, membru al Al-Qaida, afirmă în manuscrisul său în engleză că a fost torturat, bătut, umilit şi ameninţat cu moartea în numeroase rânduri.
El susţine că a fost supus în 2003 unor "tehnici de interogare adiţionale", că a fost forţat să bea apă sărată şi că a fost dus pe mare pentru a fi bătut cu violenţă timp de trei ore.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El povesteşte că, pentru ca tortura să înceteze, a făcut mărturii false declarând că a planificat un atentat împotriva turnului CNN din Toronto.
"Guantanamo Diary" este prezentat ca fiind prima carte publicată scrisă de un bărbat aflat încă în centrul de detenţie militar. Aceasta urmează să apară în 20 de ţări, după o lungă procedură pentru declasificarea documentului.
Potrivit Guardian, cartea a fost retuşată şi modificată de peste 2.500 de ori. Cotidianul adaugă că editorii speră să poată publica o versiune needitată odată ce Mohamedou Ould Slahi va fi eliberat.
În martie 2010, un judecător federal american l-a exonerat, deschizând calea eliberării sale. Dar după câteva luni, o curte de apel a casat decizia şi a decis că acesta va rămâne în detenţie.
Mohamedou Ould Slahi a ajuns la Guantanamo în august 2002 după un sejur de două săptămâni în închisoarea americană Bagram din Afganistan.
El a fost închis pentru că ar fi participat, potrivit administraţiei, la "celula de la Hamburg", legată de atentatele din 11 septembrie 2001.
Avocaţii lui Mohamedou Ould Slahi au denunţat deja în martie 2008 "torturile dure" suferite de clientul lor, în Iordania apoi la Guantanamo. Ei au asigurat că dosarul lui era "atât de murdar şi nesustenabil", încât un procuror militar a "fost nevoit să renunţe, având în vedere formele crude de tortură parcticate împotriva lui", la urmărirea lui în justiţie.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe