Un dezastru climatic de proporţii. Estimare: Fisurile din gazoductele Nord Stream sunt şi cea mai mare scurgere de gaz cu efect de seră înregistrată vreodată în lume

Scurgerile de metan din conductele avariate ale gazoductelor Nord Stream vor fi, de departe, cea mai mare scurgere de gaz cu efect de seră înregistrată vreodată.

Urmărește
22253 afișări
Imaginea articolului Un dezastru climatic de proporţii. Estimare: Fisurile din gazoductele Nord Stream sunt şi cea mai mare scurgere de gaz cu efect de seră înregistrată vreodată în lume

Un dezastru climatic de proporţii. Estimare: Scurgerile din gazoductele Nord Stream sunt şi cea mai mare scurgere de gaz cu efect de seră înregistrată vreodată în lume

Scurgerile conductelor Nord Stream, care au pompat volume uriaşe de metan în Marea Baltică şi în atmosferă, ar putea degaja de cinci ori mai mult gaz cu efect de seră faţă de dezastrul de la Aliso Canyon, cea mai mare eliberare terestră de metan cunoscută. De asemenea, este echivalentul unei treimi din totalul emisiilor anuale de gaze cu efect de seră ale Danemarcei, a avertizat miercuri un oficial danez.

"Oricine a ordonat acest lucru ar trebui să fie urmărit penal pentru crime de război şi să meargă la închisoare", a declarat Rob Jackson, un climatolog de la Universitatea Stanford. Doi oameni de ştiinţă au analizat pentru Associated Press estimările oficiale ale celui mai pesimist scenariu furnizate de guvernul danez - 778 de milioane de metri cubi de gaz -. Ei au calculat că ar fi echivalentul a aproximativ jumătate de milion de tone de metan. Dezastrul de la Aliso Canyon a eliberat 90-100.000 de tone metrice.

Andrew Baxter, un inginer chimist care a lucrat în trecut în industria petrolieră şi a gazelor offshore, iar în prezent lucrează la grupul de mediu EDF, a considerat că estimarea daneză este probabil prea mare. El avea o estimare mai conservatoare. Dar era totuşi mai mult decât dublu faţă de dezastrul de la Aliso Canyon.

"Este catastrofal pentru climă", a spus el

Se suspectează că sabotajul a fost cauza scurgerilor. Unii oficiali europeni şi experţi în energie au declarat că Rusia este probabil vinovată, deoarece beneficiază direct de preţurile mai mari la energie. Dar alţii au avertizat că nu trebuie să arate cu degetul până când anchetatorii nu vor putea determina ce s-a întâmplat.

Metanul văzut bolborosind la suprafaţa apei a fost un indiciu al unui "flux ascendent puternic", potrivit lui Paul Balcombe, membru al facultăţii de inginerie din cadrul departamentului de inginerie chimică de la Imperial College din Londra.

Pierderea de presiune în conductă a însemnat probabil că o cantitate mare de gaz a fost deja pierdută, a spus el. Impactul scurgerii de gaz este încă în curs de definire, a spus Balcombe, dar este probabil să fie semnificativ.

Metanul este un contribuitor major la schimbările climatice, fiind responsabil pentru o parte semnificativă a perturbărilor climatice cu care oamenii se confruntă deja. Acest lucru se datorează faptului că este de 82,5 ori mai puternic decât dioxidul de carbon în ceea ce priveşte absorbţia căldurii solare şi încălzirea Pământului.

Böttzauw, a declarat într-o conferinţă de presă că agenţia se aşteaptă ca gazul să iasă din conductele care merg din Rusia în Germania până duminică.

"Credem că jumătate din gaz a ieşit până acum din una dintre cele două conducte", a spus Böttzauw. "Vorbim despre o scurgere uriaşă de câteva milioane de metri cubi de gaz".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici