Un dezvoltator din Dubai vrea să ridice CEL MAI ÎNALT turn de birouri din lume, de peste 520 metri

Administratorul unei platforme industriale din Dubai vrea să ridice cel mai înalt turn de birouri din lume, cu o înălţime de peste 520 de metri şi un cost estimat la aproximativ un miliard de dolari, deşi aproape jumătate din spaţiile de birouri din metropolă sunt neocupate.

Urmărește
374 afișări
Imaginea articolului Un dezvoltator din Dubai vrea să ridice CEL MAI ÎNALT turn de birouri din lume, de peste 520 metri

Un dezvoltator din Dubai vrea să ridice CEL MAI ÎNALT turn de birouri din lume, de peste 520 metri (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

Ahmed Bin Sulayem, preşedintele zonei industriale Dubai Multi Commodities Centre (DMCC), deţinută de stat, a declarat că Dubai poate atrage chiriaşi şi investitori cu un astfel de proiect deoarece multe dintre spaţiile de birouri şi comerciale existente nu pot acomoda companii mari, transmite Bloomberg.

Bin Sulayem a participat la dezvoltarea Almas Tower, un turn de birouri cu 68 de etaje, inaugurat în 2007, care era la acea dată cea mai înaltă clădire din Dubai.

Almas Tower este ocupat în proporţie de 100%, cu alţi potenţiali chiriaşi pe lista de aşteptare, a precizat Bin Sulayem.

"Criza ne-a arătat că proiectele bine proiectate, bine gândite, vor avea întotdeauna valoare şi vor atrage cerere. Rămânem fără spaţiu, iar cel mai înalt turn comercial din lume va contribui la atragerea mai multor companii", a declarat oficialul.

În prezent, cea mai înaltă clădire de birour din lume este Taipei 101, din Taiwan, la 508 metri şi 101 etaje.

Boom-ul pieţei imobiliare din Dubai a lăsat în urmă un stoc uriaş de spaţii de birouri neatractive pentru companii din diverse motive, de la design la locaţie şi chiar acţionariat.

De multe ori, companiile interesate de spaţii de peste 5.000 de metri pătraţi nu pot găsi proprietăţi existente adecvate şi caută tot mai des dezvoltatori dispuşi să construiască spaţii în conformitate cu exigenţele clientului, potrivit unui raport al casei de brokeraj Jones Lang LaSalle.

Aproximativ 45% din spaţiile de birouri din Dubai sunt neocupate, potrivit companiei de brokeraj CBRE Group.

Turnul vizat de Bin Sulayem ar avea o înălţime de cel puţin 520 de metri şi s-ar afla în centrul unui complex de 107.000 de metri pătraţi, cu spaţii comerciale generoase pentru companii, a afirmat Mathew Lomax, director în cadrul DMCC, compania de stat care administrează platforma industrială.

Proiectul ar urma să fie realizat în cinci ani, cu un cost estimat la 1 miliard de dolari. Administratorii intenţionează să vândă jumătate din spaţii şi să ofere restul în chirie.

Construcţia nu va începe însă prea curând, notează Bloomberg. DMCC nu are încă un proiect, nu a desemnat vreo companie de construcţii, iar finanţarea nu este încă asigurată. Bin Sulayem a afirmat că banii vor veni cel mai probabil din avansuri de la cumpărători, credite şi obligaţiuni islamice.

Analiştii CBRE specializaţi pe Emiratele Arabe Unite consideră că cererea pentru spaţii de birouri din partea companiilor mari nu justifică un proiect de acest tip. Costurile ridicate asociate unei clădiri foarte înalte implică chirii şi preţuri de vânzare mai mari, care probabil nu vor fi pe placul companiilor.

"De ce cel mai înalt turn? Va fi ineficient şi nu are rost să construieşti o clădire ineficientă într-o locaţie atât de bună. Corporaţiile nu caută să cheltuiască sume fantastice", comentează pentru Bloomberg Matthew Green, analist şef pe Emiratele Arabe Unite la CBRE.

Bin Sulayem susţine însă că DMCC discută deja cu şapte bănci cu intenţii serioase, inclusiv instituţii străine interesate de viitorul turn. Deşi nu există încă un proiect, Bin Sulayem spune că a fost contactat de investitori interesaţi să cumpere 25 de etaje din clădire.

CBRE estimează spaţiile de birouri vacante din Dubai vor creşte la 50% din total până la finele anului 2015, odată cu intrarea pe piaţă a stocurilor aflate în construcţie.

Cartierul financiar central al metropolei are o rată de neocupare de 31%, potrivit Jones Lang LaSalle.

DMCC operează una dintre zonele comerciale libere din Dubai, unde companiile beneficiază de scutiri de taxe timp de 50 de ani după realizarea unei investiţii, fără restricţii la repatrierea capitalului şi cu reglementări simplificate.

Platforma DMCC găzduieşte peste 7.000 de firme şi companii şi deţine 27 de turnuri de birouri şi spaţii comerciale.

Dubaiul a reuşit în trecut să ducă la bun sfârşit diverse proiecte imobiliare record. Emmar Properties a vândut toate spaţiile rezidenţiale din turnul Burj Khalifa înainte de finalizarea construcţiei, în 2010, şi a început extinderea Dubai Mall, cel mai mare centru comercial din lume după suprafaţă.

Palm Jumeirah, insula artificială construită de grupul Nakheel, prezintă unele dintre cele mai ridicate preţuri din regiune, iar compania a anunţat în acest an că va ridica încă 102 vile pe insulă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici