Un document din arhiva STASI confirmă ordinele de ucidere a celor care treceau ilegal graniţa RDG

Orice persoană care încerca să fugă din fosta Republică Democrată Germană (RDG), inclusiv femeile şi copiii, risca să fie îmşuşcată la trecerea ilegală a graniţei, în baza unui ordin descoperit în arhivele fostei poliţii politice comuniste, relatează AFP.

Urmărește
2 afișări

Ordinul include şi recomandări pentru "arestarea sau lichidarea" fugarilor.

Textul se referă la ordinele transmise, printr-o notă de serviciu din 1 octombrie 1973, unei unităţi speciale a STASI, care a fost creată în 1968 şi a activat până în 1985. Unitatea pregătea agenţi care erau ulterior infiltraţi în rândurile trupelor de frontieră, având ca misiune să deschidă focul asupra fugarilor care încercau să ajungă la Zidul Berlinului sau în alte zone ale graniţei est-germane.

"Acest document era o licenţă pentru a ucide la graniţa est-germană", a comentat istoricul Hubertus Knabe, directorul Memorialului de la Hohenschoenhausen, dedicat victimelor STASI. El a cerut parchetului din Magdeburg să deschidă o anchetă, apreciind că acest document reprezintă o incitare la asasinat.

După înlăturarea regimului comunist din RDG, în 1989, cei 91.000 de angajaţi ai STASI "au rămas, aproape toţi, nepedepsiţi, numai unii ajungând la închisoare", a adăugat Knabe.

Cel puţin 1.245 de persoane au murit ca "victime ale separaţiei" celor două Germanii, în perioada cuprinsă între începutul ocupaţiei sovietice, în 1945, şi căderea Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989, conform unui anunţ făcut vineri de o asociaţie care anchetează această perioadă istorică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici