Un dosar desecretizat al CIA dezvăluie cât de aproape au ajuns SUA şi sovieticii de un război în 1983
Serviciul de inteligenţă CIA a desecretizat recent o serie de articole din "Studii despre informaţii secrete", jurnalul intern al Agenţiei concentrat pe "aspecte istorice, operaţionale, doctrinale şi teoretice ale informaţiilor confidenţiale".
Un dosar desecretizat al CIA dezvăluie cât de aproape au ajuns SUA şi sovieticii de un război în 1983 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Un articol nedatat vorbeşte despre unul dintre cele mai controversate incidente din deceniul final al Războiului Rece: "alerta de razboi" în care retorica unei beligerenţe aproape fără precedent din partea Moscovei ar fi putut fi susţinută de un protocol secret al KGB ca să rămână într-o stare aproape echivalentă cu intrarea în război, scrie Busines Insider.
În acest articol, Ben B. Fischer, membru în acea perioadă în Centrul CIA pentru Studii despre informaţii secrete, ajunge la concluzia că era o realitate proiectul sovietic cu numele de cod RYAN, prin care agenţiile secrete sovietice erau monitorizate permanent pentru a urmări indicaţii şi avertismente privind pregătirile de război împotriva Statelor Unite.
Deşi RYAN nu a fost nici generator de panică, nici un proiect fără precedent, sovieticii au construit un "sistem strategic de avertizare" într-un moment în care la Kremlin se simţea o anxietate crescândă cu privire la direcţia Războiului Rece.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Potrivit lui Fischer, forţele militare SUA din 1980 - care au ajuns atunci la cea mai mare expansiune în timp de pace din istoria Americii - au convins ofiţerii sovietici că orice oportunitate ar fi avut să câştige Războiul Rece dispărea cu rapiditate.
Anii '80 au adus şi începutul operaţiunilor militare SUA care aveau ca scop subminarea discretă a psihologiei din ce în ce mai fragilă a conducerii de la Kremlin.
Operaţiunea cu caracter psihologic de la începutul anilor '80, denumită campania PSYOP, a fost "practic invizibilă", scrie Fischer, chiar şi pentru cei din CIA. Efortul de păstrare a secretului a presupus pătrunderea sub acoperire a forţelor americane navale şi aeriene în zone sensibile de-a lungul periferiei sovietice, efort susţinut prin "tehnici sofisticate şi atent repetate de decepţie şi negare".
Una dintre marile crize care au afectat relaţiile americano-sovietice a adăugat un alt nivel de paranoia şi stare generală de alarmă în Moscova. La 1 septembrie 1983, sovieticii au doborât un avion coreean de pasageri în spaţiul aerian internaţional. Moscova a pretins atunci că avionul fusese identificat drept o aeronavă a serviciilor secrete americane posibil aflată într-o misiune a forţelor americane sau americano-japoneze.
"În mod remarcabil", scrie Fischer, "un memorandum secretizat coordonat de ministerul apărării şi de KGB arată că în mod particular conducerea sovietică avea aceeaşi viziune".
Astfel, o stare de alertă intensificată din partea sovieticilor, protocoalele RYAN, programul PSYOP şi alte mişcări au contribuit la "ultimul paroxism al Războiului Rece".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO