- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un fondator Facebook renunţă la cetăţenia SUA înainte de listare şi ar putea plăti taxe mai mici
Eduardo Saverin, miliardarul cofondator al Facebook, a renunţat la cetăţenia SUA înaintea unei oferte publice iniţiale care ar evalua reţeaua de socializare la până la 96 miliarde de dolari, iar decizia i-ar putea reduce acestuia taxele către Fiscul american.
Un fondator Facebook renunţă la cetăţenia SUA înainte de listare şi ar putea plăti taxe mai mici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Facebook intenţionează să atragă până la 11,8 miliarde de dolari prin oferta publică iniţială, cea mai mare din istorie pentru o companie din sectorul IT. Saverin deţine o participaţie de circa 4%, potrivit portalului whoownsfacebook.com. În cazul vânzării de acţiuni la preţul maxim vizat de Facebook, participaţia acestuia ar valora 3,84 miliarde de dolari. Deţinerile lui Saverin nu sunt menţionate în raportările Facebook, potrivit Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Saverin, în vârstă de 30 de ani, se alătură unui număr tot mai mare de americani care renunţă la cetăţenia SUA înaintea unei posibile majorări a taxelor pentru cei bogaţi. Miliardarul, născut în Brazilia şi rezident în Singapore, este unul dintre cei care l-au ajutat pe Mark Zuckerberg să lanseze Facebook.
"Eduardo a ajuns recent la concluzia că este mai practic să devină rezident în Singapore, unde intenţionează să locuiască pentru o perioadă nedefinită de timp", a afirmat un purtător de cuvânt al lui Saverin.
Numele lui Saverin se află pe o listă publicată de Fiscul american cu persoane care au ales să renunţe la cetăţenie până la 30 aprilie. Saverin a făcut acest pas "cam prin septembrie"anul trecut, a spus purtătorul de cuvânt.
Pe lângă reducerea taxelor rezultate din participaţia la Facebook, renunţarea la cetăţenia SUA l-ar putea ajuta pe miliardar să evite plata de taxe pe câştigurile de capital, întrucât Singapore nu are o astfel de taxă.
Saverin nu va scăpa de toate taxele din SUA, notează Bloomberg. Americanii care renunţă la cetăţenie sunt datori cu o taxă "de ieşire" pe câştigurile de capital pentru portofoliile de acţiuni, chiar dacă nu vând participaţiile, a declarat Reuven S. Avi-Yonah, profesor al programului internaţional pentru taxe la şcoala de drept a Univerităţii din Michigan. În privinţa taxelor, Fiscul tratează pachetele de acţiuni ca şi cum ar fi fost vândute.
Renunţarea la cetăţenie cu mai mult timp înaintea unei oferte publice iniţiale este "o idee foarte deşteaptă" în privinţa taxelor", a spus Avi-Yonah. "Odată ce compania este listată, nu mai poţi face nimic în privinţa valorii".
Profitul lui Saverin, şi în consecinţă taxele, ar avea la bază o evaluare a consultanţilor acestuia. Aceştia ar fi putut evalua participaţia la Facebook la un nivel mai redus comparativ cu valoarea după listare, reducând astfel suma pe care trebuie să o plătească.
Saverin s-a aflat în trecut în conflict cu Zuckerberg, fost coleg la Harvard, în privinţa controlului Facebook. Saverin l-a dat în judecată pe actualul şef al companiei şi a acceptat un acord amiabil pentru o sumă rămasă secretă.
Eduardo Saverin s-a mutat în SUA în 1992 şi a devenit cetăţean american în 1998, potrivit purtătorului de cuvânt al acestuia.
Renunţarea la cetăţenie este o variantă aleasă de tot mai mulţi americani. Un număr record de 1.780 de persoane au renunţat la paşaportul SUA anul trecut, faţă de 235 în 2008, potrivit datelor guvernamentale.
Nivlul taxei pe venit pentru americanii cu venituri mari va urca anul următor la 39,6%, de la 35%, iar cele pe câştiguri de capital şi dividende se vor majora de asemenea, în cazul în care Congresul nu blochează creşterile.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO