Un fost angajat al Delegaţiei UE în Ucraina, condamnat de un tribunal belgian pentru corupţie

Un fost angajat al Delegaţiei UE în Ucraina a fost găsit vinovat de corupţie şi condamnat la 18 luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi în valoare de 5.000 de euro, de un tribunal din Bruxelles, în urma unei anchete demarate de OLAF, anunţă un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Urmărește
3 afișări

Sentinţa a fost anunţată vinerea trecută, de Camera 47 a Tribunalului Penal din capitala belgiană, iar condamnatul a ispăşit deja şase luni din pedeapsă, prin arest preventiv. Investigarea cazului a fost demarată de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) şi a fost efectuată, ulterior, de Oficiu, în colaborare cu autorităţile judiciare din Belgia.

"Procedurile judiciare implicând personal al Uniunii Europene (UE) sunt foarte rare, iar când au loc durează foarte mult. În urma acţiunilor rapide ale autorităţilor judiciare belgiene, acest caz constituie un precedent important. Cooperarea apropiată dintre acestea, noi (OLAF) şi serviciul din domeniu al Comisiei au contribuit, de asemenea, la soluţionarea acestui caz", a declarat directorul general al Oficiului, Giovanni Kessler.

Fostul angajat al Comisiei, despre a cărui identitate comunicatul nu face nicio precizare, a lucrat iniţial ca angajat local, iar ulterior ca agent de colectare a ofertelor participanţilor la licitaţii organizate de Comisie. Într-una dintre aceste licitaţii, privind acordarea de ajutorare, în urma accidentului nuclear de la Cernobîl, prin programul TACIS, acesta a cerut participanţilor un comision de patru procente. Una dintre companiile interesate a acceptat să îi plătească un comision de 2,5 procente din valoarea integrală a contractului, de 19 milioane de euro.

Licitaţia a fost oprită înainte de aprobarea contractului, iar angajatul Comisiei nu a primit niciun comision. Astfel, nu a existat niciun "impact direct" asupra bugetului Uniunii, precizează Pavel Borkovec în comunicat, un purtător de cuvânt al Oficiului.

Oficiul a fost sesizat despre acest caz de o companie care a refuzat "oferta" angajatului Uniunii. Biroul a investigat sesizarea şi a confirmat acuzaţiile companiei, despre care comunicatul nu oferă detalii. Acesta a informat autorităţile judiciare belgiene, care au cerut Comisiei să ridice imunitatea angajatului său. Acesta a fost arestat în Belgia, la 6 mai 2006, şi a fost plasat în arest până în noiembrie 2006. Comisia l-a suspendat din funcţie şi l-a demis în iulie 2007.

În timpul investigaţiei, Oficiul a cooperat îndeaproape cu autorităţile judiciare belgiene, cărora le-a oferit asistenţă, între altele, în timpul lucrărilor unei Comisii Internaţionale Rogatorii, în Ucraina.

Obiectivul Programului TACIS este să încurajeze democraţia, să consolideze aplicarea legii şi să faciliteze tranziţia la o economie de piaţă în statele create după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici