„Parchetul (…) a primit o notificare roşie (mandat de arestare n.red.) de la Interpol cu privire la dosarul Carlos Ghosn”, a declarat ministrul Albert Sarhane, citat de agenţia oficială de ştiri ANI.
Guvernul libanez nu a precizat imediat atitudinea pe care intenţionează să o adopte faţă de solicitarea Interpol.
Autorităţile libaneze au anunţat deja că Carlos Ghosn a intrat în ţară „în mod legal” cu un paşaport francez şi un card de identitate libanez, potrivit unei surse din cadrul Preşedinţiei.
În cazuri anterioare în care Libanul a primit solicitări internaţionale de arestare a unor cetăţenii libanezi prezenţi în ţară, suspecţii nu au fost reţinuţi, dar paşapoartele lor au fost confiscate şi a fost stabilită o cauţiune, a explicat sursa judiciară libaneză, citată de site-ul agenţiei Reuters.
Omul de afaceri, care deţine cetăţenie franceză, libaneză şi braziliană, a fost transportat clandestin din Japonia în Liban de o companie privată de securitate în urmă cu câteva zile.
Arestat în 2018 în Japonia, Carlos Ghosn, care este acuzat că nu a declarat compensaţii în valoare de zeci de milioane de dolari şi de deturnare de fonduri, a fost eliberat pe cauţiune de o instanţă niponă în aprilie.
Decizia de a fugi din Japonia ar fi avut la bază percepţia acestuia că este maltratat de către sistemul judiciar din Japonia şi că acolo nu poate primi o judecată corectă din moment ce există o „prezumţie de vinovăţie”.
„Nu am fugit de justiţie – am fugit de injustiţie şi persecuţie politică”, a spus Carlos Ghosn, marţi, într-o declaraţie prin email pentru presa americană. Rata de condamnare în Japonia este de 99%, potrivit statisticilor citate de WSJ.
Încă nu este clar cum a reuşit Ghosn să scape de supravegherea autorităţilor judiciare din Japonia în aşa fel încât să se îmbarce în avionul privat care l-a dus în Turcia, iar de aici în Liban. Potrivit presei libaneze, acesta ar fi fugit din Japonia ascuns într-o cutie de instrumente muzicale după ce o trupă de cântăreţi i-ar fi vizitat casa din Tokyo în perioada Crăciunului.