Potrivit cotidianului, membrii grupului Ansar al-Sharia, condus de Abu Sofian ben Qumu în oraşul libian Derbah, au participat la atacul soldat cu moartea ambasadorului Christopher Stevens şi a altor trei americani.
Washington Post asigură, de asemenea, că autorităţile americane intenţionau să înscrie trei aripi ale grupului lui Qumu – cu sediul la Dernah, Benghazi şi în Tunisia – pe lista neagră a organizaţiilor teroriste. Qumu şi alţi doi şefi ai miliţiilor ar fi trebuit să fie desemnaţi terorişti, continuă cotidianul.
Martorii oculari le-au spus oficialilor americani că oamenii lui Qumu au mers de la Dernah la Benghazi înaintea atacului din 11 septembrie 2012, chiar dacă nu a fost stabilit caracterul premeditat al atacului.
Qumu, un libian în vârstă de 54 de ani, a petrecut zece ani în închisoare în propria ţară după care a fugit în Egipt apoi în Afganistan, unde s-a antrenat în taberele înfiinţate de Osama ben Laden, asigură cotidianul, citând documente militare americane dezvăluite de site-ul WikiLeaks.
Luptând cu talibanii după invazia americană în Afganistan în 2011, el a fugit în Pakistan, unde a fost arestat şi predat americanilor, care l-au închis la Guantanamo. Trimis în Libia în 2007, unde a rămas în detenţie, el a fost eliberat în 2008, continuă Washington Post.
Atacul de la Benghazi a declanşat o furtună politică ce a durat mai multe luni între administraţia democrată şi opoziţia parlamentară care suspecta Executivul că a vrut să treacă sub tăcere caracterul „terorist” al acestui atentat pentru a nu păta bilanţul privind securitatea naţională al lui Obama, aflat atunci în plină campanie de realegere la preşedinţie.
Diplomaţia americană a asigurat recent că nu are „niciun element care să arate că nucleul dur al Al-Qaida” a fost implicat în atac, evocând totuşi faptul că atacatorii ar fi putut „să se inspire din ideologia Al-Qaida”.