- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un fost mare om de stat susţine că războiul arată cât de mic este Occidentului şi cât de mare este China
Războiul din Ucraina arată că dominaţia Occidentului se apropie de sfârşit pe măsură ce China se ridică la statutul de superputere în parteneriat cu Rusia, într-unul dintre cele mai importante puncte de inflexiune din ultimele secole, a declarat fostul premier britanic Tony Blair, conform Reuters.
Tony Blair, stânga
Lumea, a spus Blair, se află într-un moment de cotitură în istorie comparabil cu sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial sau cu prăbuşirea Uniunii Sovietice: dar, de data aceasta, este clar că Occidentul nu mai este în ascensiune.
"Ne apropiem de sfârşitul dominaţiei politice şi economice occidentale", a spus Blair îîn cadrul unui forum de susţinere a alianţei dintre Statele Unite şi Europa, la Ditchley Park, la vest de Londra.
"Lumea va fi cel puţin bipolară şi posibil multipolară", a spus Blair. "Cea mai mare schimbare geopolitică a acestui secol va veni din partea Chinei, nu a Rusiei".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Invazia Rusiei în Ucraina a ucis mii de oameni şi a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile dintre Rusia şi Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.
Războiul din Ucraina, a declarat Blair, a clarificat faptul că Occidentul nu se poate baza pe China "să se comporte într-un mod pe care noi l-am considera raţional".
Preşedintele chinez Xi Jinping a continuat să-l susţină pe Putin şi a criticat "abuzul" sancţiunilor din partea Occidentului. Putin a insisteat cu ceea ce el numeşte un "parteneriat strategic" cu China.
În 1979, China avea o economie mai mică decât cea a Italiei, dar după ce s-a deschis investiţiilor străine şi a introdus reforme de piaţă, a devenit a doua cea mai mare economie a lumii.
Se preconizează că economia sa va depăşi Statele Unite într-un deceniu şi este lider în unele tehnologii ale secolului XXI, cum ar fi inteligenţa artificială, medicina regenerativă şi polimerii conductivi.
"Locul Chinei ca superputere este natural şi justificat. Nu este Uniunea Sovietică", a declarat Blair, care a fost prim-ministru între 1997 şi 2007. Aliaţii săi vor fi probabil Rusia şi Iranul.
Occidentul nu ar trebui să lase China să o depăşească din punct de vedere militar, a spus el.
"Ar trebui să creştem cheltuielile pentru apărare şi să menţinem superioritatea militară", a spus Blair. Statele Unite şi aliaţii săi "ar trebui să fie suficient de bine plasate pentru a face faţă oricărei eventualităţi sau tip de conflict şi în toate domeniile".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO