Un fost ministru catalan s-a predat poliţiei din Scoţia. Clara Ponsati, profesor universitar în Marea Britanie, inculpată pentru rebeliune în Spania

Clara Ponsati, fost ministru catalan al Educaţiei, s-a predat, miercuri, poliţiei din capitala scoţiană Edinburgh, în condiţiile în care autorităţile spaniole au acuzat-o de rebeliune şi deturnare a fondurilor publice, relatează site-ul BBC News.

Urmărește
944 afișări
Imaginea articolului Un fost ministru catalan s-a predat poliţiei din Scoţia. Clara Ponsati, profesor universitar în Marea Britanie, inculpată pentru rebeliune în Spania

Un fost ministru catalan s-a predat poliţiei din Scoţia. Clara Ponsati, profesor universitar în Marea Britanie, inculpată pentru rebeliune în Spania

Clara Ponsati, în vârstă de 61 de ani, este profesor de economie la Universitatea Saint Andrews, cea mai veche universitate din Scoţia.

Potrivit avocatului acesteia, Ponsati va constesta cererea de extrădarea din partea autorităţilor spaniole şi va căuta să obţină o eliberare pe cauţiune în urma unei audieri. Luarea unei decizii de către o instanţă scoţiană poate dura câteva săptămâni.

"Informaţiile mele sunt că este vorba despre o persecuţie politică - o încercare sistematică de a incrimina dorinţa de independenţă. Credem că, dacă va fi trimisă înapoi în Spania, va suferi un tratament inuman şi degradant şi că independenţa sistemului judiciar din Spania nu poate fi garantată", a precizat avocatul Aamer Anwar.

Suspecţii pot fi extrădaţi de instanţele scoţiene numai dacă presupusa infracţiune este, de asemenea, pedepsită de legea scoţiană. Avocatul Clarei Ponsati va susţine că rebeliunea nu este o infracţiune specifică în Scoţia. Totodată, mandatul european de extrădare ar putea fi respins dacă fostul ministru catalan va dovedi că demersul este motivat politic.

Clara Ponsati lucrează la Universitatea Saint Andrews din ianuarie 2016, înainte de a fi numită ministru al Educaţiei în guvernul catalan condus de către Carles Puigdemont, în luna iulie a anului trecut. Ponsati a revenit în Scoţia la începutul lunii martie, din Belgia, unde a fugit alături de fostul premier al Cataloniei şi alţi trei foşti membri ai Cabinetului.

La 23 martie, Curtea Supremă a Spaniei a decis că 25 de lideri catalani vor fi judecaţi pentru rebeliune, delapidare şi încălcarea dispoziţiilor statului, prin implicarea în proclamarea independenţei Cataloniei faţă de Spania la 27 octombrie 2017.

Infracţiunea de "rebeliune" are o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare. Liderii catalani resping toate acuzaţiile. Carles Puigdemont a catalogat Spania drept "antidemocratică şi o ruşine pentru Europa".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici