Cererea de azil politic fusese formulată în luna ianuarie, la Oficiul Francez pentru Protecţia Refugiaţilor şi Apatrizilor (OFPRA).
"OFPRA a fost sensibilă la argumentele lui Okruaşvili, a cărui situaţie risca să se agraveze dacă ar fi fost extrădat în ţara sa, din cauza opoziţiei sale faţă de preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili", a declarat unul dintre avocaţii săi, Louis-Marie de Roux.
"Faptul că Okruaşvili a primit azil politic nu suspendă cererea de extrădare formulată de Georgia, însă acest statut de refugiat politic va conta mult când această cerere va fi analizată (de o Camera de Instrucţie a Curţii de Apel din Paris), la 4 iunie", a explicat de Roux.
"Camera de Instrucţie este independentă, dar este evident că, atunci când cineva este recunoscut ca refugiat, însemnă că aspectul politic a fost recunoscut", şi că există "temeri cu privire la angajamentul politic în ţara sa", a precizat un alt avocat al lui Okruaşvili, Christine Martineau.
Fost personaj-cheie al Guvernului georgian prooccidental, Okruaşvili a fost arestat în Georgia, la sfârşitul lui septembrie, după ce l-a acuzat pe preşedinte că ar fi dispus asasinarea mai multor personalităţi. El a fost eliberat pe cauţiune.
Cercetat ulterior pentru că ar fi dispus, potrivit Tbilisi, cumpărarea de kerosen la un preţ supraevaluat de la compania unui prieten, în perioada în care a fost ministru, Okruaşvili a părăsit Georgia şi a ajuns în Germania, unde a fost arestat.