Un fost puşcaş marin aflat la bordul flotei propalestiniene avea legături teroriste

Un fost puşcaş marin, care a declarat că s-a întâlnit cu un lider al Hamas şi că susţine "dreptul la rezistenţă violentă" al acestei mişcări, este acuzat de Israel că se află pe lista de cinci persoane cu legături teroriste de la bordul flotilei propalestiniene atacate, relatează The Times online.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Un fost puşcaş marin aflat la bordul flotei propalestiniene avea legături teroriste

Un fost puşcaş marin aflat la bordul flotei propalestiniene avea legături teroriste (Imagine: Captură video)

Acest fost puşcaş, Ken O'Keefe, în vârstă de 40 de ani, care locuieşte, în prezent, la Londra, a declarat că s-a întâlnit cu Ismail Haniyeh, un lider al mişcării palestiniene Hamas, şi că a ajutat la imobilizarea a doi membri ai comandourilor israeliene, în baza unui plan de apărare a navei, al liderilor organizaţiei islamice turce de caritate IHH.

Veteran al Războiului din Golf, în 1991, are tatuată pe braţul drept inscripţia "US Expatriot, 01-03-01, RIP", dată la care a renunţat la cetăţenia americană, după ce spune că a experimentat "nedreptatea militară".

O'Keefe a declarat că a fost suspus unei "agresiuni instituţionale" din partea Corpului Puşcaşilor Marini, după ce a trecut peste ordinul superiorilor şi a raportat o infracţiune. În 2003, s-a mutat la Londra, a obţinut cetăţenia irlandeză şi a început să viziteze Fâşia Gaza şi Cisiordania, primind titlul de cetăţean de onoare al teritoriilor palestiniene.

În urmă cu o săptămână, luni dimineaţa, afirmă acesta, când a devenit "evident" că forţele navale israeliene se pregăteau să abordeze nava, conducerea IHH a făcut apel la apărarea acesteia, după planul stabilit anterior. Fostul puşcaş a fost trimis în partea din spate a navei, pentru a respinge atacatorii. "Ni s-a spus să-i arestăm dacă ajung pe navă", a precizat acesta.

Când a auzit împuşcături pe acoperiş, unde au coborât, din elicoptere, comandourile israeliene, s-a îndreptat către acea zonă, dar în drum s-a întâlnit cu un militar care se lupta cu activişti propalestinieni de la bord. "La acel moment văzusem, deja, un mort. Am imobilizat militarul. Se lupta, încercând să ajungă la armă. Nu mă îndoiesc că, dacă ar fi ajuns la ea înaintea mea, aş fi mort", a adăugat el. După dezarmarea militarului israelian, a golit arma de gloanţe şi a ascuns-o, pentru a o folosi ca dovadă, într-un eventual proces.

El a ajutat, de asemenea, la dezarmarea unui al doilea militar israelian.

O'Keefe a mai spus că a petrecut 20 de zile într-o închisoare israeliană, în 2004, pentru încercarea de a trece dintr-o colonie evreiască în teritoriile palestiniene. El a admis, atunci, că s-a întâlnit cu membri ai Brigăzilor Martirilor al-Aqsa şi altor grupări considerate teroriste de israelieni, dar a negat că a ajutat la antrenarea de terorişti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici