- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un fost toxicoman devenit judecător în Texas examinează constituţionalitatea pedepsei cu moartea
Un proces asupra constituţionalităţii pedepsei cu moartea în Statele Unite, neobişnuit pentru această ţară, a început luni în Texas (sud), stat care deţine toate recordurile în materie de execuţii capitale, în faţa unui judecător local atipic, a anunţat presa locală.
Un fost toxicoman devenit judecător în Texas examinează constituţionalitatea pedepsei cu moartea
Judecătorul Kevin Fine, un progresist ales într-un stat ultraconservator, care are o parte a corpului acoperită de tatuaje, este un fost toxicoman care s-a reorientat profesional, cunoscut pentru modul răspicat în care vorbeşte şi pentru hotărârile sale insolite.
În martie 2010, pronunţându-se într-un caz de atac armat din 2008, în cadrul căruia un tânăr de culoare în vârstă de 25 de ani, John Green, riscă pedeapsa cu moartea, în condiţiile în care susţine că este nevinovat, Fine a apreciat că pedeapsa cu moartea este anticonstituţională, pentru că deschide calea posibilei executări a unor nevinovaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
Dar în faţa protestelor provocate de această hotărâre, el a revenit asupra judecăţii şi a hotărât să organizeze două săptămâni de audieri, pentru a examina problema pe fond. Urmează să fie audiaţi numeroşi martori şi experţi.
Luni, potrivit presei locale, procurorii au anunţat că nu vor lua cuvântul în cadrul acestor audieri, precizând că pedeapsa cu moartea figurează în lege şi nu poate fi pusă în discuţie ca atare.
Între martorii aşteptaţi în aceste două săptămâni vor figura experţi care vor oferi detalii despre îndoielile care persistă asupra vinovăţiei lui Claude Jones, executat de statul Texas în 2000, pe baza unui fir de păr găsit la scena crimei, care s-a dovedit, la începutul lui noiembrie, că nu era al său.
Ei vor evoca, de asemenea, cazul lui Todd Willingham, executat în 2004, în Texas, pentru uciderea celor trei fiice ale sale, într-un incendiu prezentat în procesul împotriva sa ca intenţionat, dar despre care toţi experţii afirmă că a fost accidental.
Posibilitatea executării unui nevinovat este una dintre temele recurente ale susţinătorilor abolirii pedepsei cu moartea, care susţin că 139 de condamnaţi la moarte în Statele Unite au fost achitaţi înaintea execuţiei, în ultimii 35 de ani, dintre care 12 în Texas.
Statul Texas a executat 17 dintre cei 45 de bărbaţi executaţi în 2010 în întreaga ţară, şi 464 de persoane din 1976 şi până în prezent, reprezentând peste o treime din toate execuţiile care au avut loc în Statele Unite.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:49
-
astăzi, 14:47
Numărul cabinetelor medicale de familie din rural este cu 51% mai mic decât în mediul urban