- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (21.08.2024, 21:19)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un general rus decorat de Putin a „deschis porţile” pentru forţele Kievului în regiunea Kursk
Generalul-colonel Alexander Lapin a desfiinţat un consiliu care supraveghea securitatea în regiunea Kursk, cu doar câteva luni înainte de incursiunea trupelor ucrainene pe teritoriul Federaţiei Ruse, potrivit publicaţiei Wall Street Journal, citată de deschide.md.
Urmărește
3837 afișări
Un general rus decorat de Putin a „deschis porţile” pentru forţele Kievului în regiunea Kursk
În primăvara lui 2024, generalul-colonel Alexander Lapin, comandantul Grupării de trupe Nord, a dizolvat un consiliu responsabil cu apărarea regiunilor de frontieră, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate ruse citate de publicaţia americană.
Conform sursei citate, Lapin a declarat că doar armata are resursele necesare pentru a apăra frontiera rusă.
Din consiliul dizolvat făceau parte reprezentanţi ai forţelor armate şi reprezentanţi regionali ai agenţiilor de securitate, notează WSJ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Publicaţia precizează că nu este clar dacă acest consiliu ar fi ajutat sau nu la oferirea unui răspuns organizat forţelor ucrainene, dar fără un organism centralizat, eforturile Moscovei de a respinge ofensiva ucraineană din regiunea Kursk au fost până acum „haotice şi ineficiente”.
Cu puţin timp înainte de incursiunea ucraineană care a surprins Moscova, corespondenţi de război ruşi relatau că Lapin a avertizat că Ucraina mobilizează trupe pe linia frontului, conform WSJ.
Cu toate acestea, potrivit surselor publicaţiei, ambele tabere mai moblizaseră soldaţi, iar avertismentele lui Lapin au fost ignorate.
Astfel, în 6 august, armata ucraineană nu a întâmpinat nicio rezistenţă în apropierea frontierei, iar după ce au intrat pe teritoriul Rusiei nu au existat forţe de apărare teritorială care să le încetinească înaintarea trupelor trimise de Kiev.
O unitate formată în întregime din recruţi a fost prima rezistenţă armată pe care au întâmpinat-o forţele Kievului. Publicaţia notează că aceştia nu ar fi trebuit să ia parte la operaţiuni de luptă, dar armata rusă nu avea suficient personal în zonă.
În plus, în condiţii normale, armata rusă ar fi trebuit să dispună de aproximativ 120 de unităţi de vehicule blindate, inclusiv tancuri.
Soldaţii ruşi aveau între 10 şi 20 de vehicule blindate în timpul primei confruntări armate, a susţinut Konrad Muzyka, analist militar şi director al Rochan Consulting.
În acelaşi timp, trupele aflate sub comanda lui Lapin, în ciuda informaţiilor privind mişcările forţelor ucrainene, nu au fost în măsură să consolideze liniile defensive sau să mineze terenul, aşa cum a făcut armata rusă în 2023 atunci când a respins o contraofensivă ucraineană majoră.
În plus, scrie WSJ, forţele ruse se confruntă cu un deficit critic de trupe de luptă. Publicaţia notează că Lapin nu numai că a „deschis porţile” ofensivei ucrainene, dar greşeala sa este tipică pentru conducerea militară a Rusiei, adesea deconectată de la realităţile operaţiunilor de luptă.
Nu este prima dată când armata aflată sub comanda lui Lapin se confruntă cu o planificare deficitară şi cu o lipsă de personal.
Lapin a fost acuzat în toamna lui 2022 de liderul cecen Ramzan Kadîrov că a pierdut bătălia de la Lîman din regiunea Doneţk, la o zi după ce Vladimir Putin a semnat decretul prin care Rusia a anexat acest teritoriu, pe lângă alte trei: Lugansk, Zaporojie şi Herson, chiar dacă nu avea control integral asupra lor.
Kadîrov l-a numit pe Lapin un „om fără talent” şi a spus că generalul nu a reuşit să le furnizeze luptătorilor mobilizaţi muniţie şi comunicaţii, în timp ce el se „ascundea” în Lugansk.
Preşedintele Vladimir Putin i-a acordat lui Lapin titlul de Erou al Rusiei cu câteva luni înante să piardă Lîmanul, o înfrângere dureroasă pentru armata rusă. Atunci, Moscova a susţinut că şi-a retras trupele din oraşul strategic.
Trupele ruse au avut control asupra lui, fiind un important centru logistic şi punct strategic pentru operaţiunile din partea de nord a regiunii Doneţk.
În mai 2024, Lapin a preluat funcţia de comandant al Districtului Militar Leningrad, care fusese creat cu două luni mai devreme.
La o zi după ce forţele armate ucrainene au lansat ofensiva în regiunea Kursk, Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General, i-a raportat lui Vladimir Putin că forţele armate, inclusiv cele aflate sub comanda lui Lapin, împreună cu poliţiştii de frontieră, au oprit înaintarea trupelor ucrainene adânc în regiune.
Gherasimov nu a mai apărut în public după ce l-a informat pe liderul de la Kremlin, notează WSJ.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Un oficial iranian afirmă că atacul asupra Israelului poate fi amânat: Timpul e de partea noastră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:30
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
astăzi, 18:22
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 985. Un oficial ucrainean afirmă că este necesară mobilizarea a 500.000 de oameni / Boris Johnson e optimist că Trump va ajuta în continuare Kievul dacă va câştiga alegerile / 14 răniţi în Harkov, în urma atacurilor ruseşti