Un general rus decorat de Putin a „deschis porţile” pentru forţele Kievului în regiunea Kursk

Generalul-colonel Alexander Lapin a desfiinţat un consiliu care supraveghea securitatea în regiunea Kursk, cu doar câteva luni înainte de incursiunea trupelor ucrainene pe teritoriul Federaţiei Ruse, potrivit publicaţiei Wall Street Journal, citată de deschide.md.

Urmărește
3841 afișări
Imaginea articolului Un general rus decorat de Putin a „deschis porţile” pentru forţele Kievului în regiunea Kursk

Un general rus decorat de Putin a „deschis porţile” pentru forţele Kievului în regiunea Kursk

În primăvara lui 2024, generalul-colonel Alexander Lapin, comandantul Grupării de trupe Nord, a dizolvat un consiliu responsabil cu apărarea regiunilor de frontieră, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate ruse citate de publicaţia americană.

Conform sursei citate, Lapin a declarat că doar armata are resursele necesare pentru a apăra frontiera rusă.

Din consiliul dizolvat făceau parte reprezentanţi ai forţelor armate şi reprezentanţi regionali ai agenţiilor de securitate, notează WSJ.

Publicaţia precizează că nu este clar dacă acest consiliu ar fi ajutat sau nu la oferirea unui răspuns organizat forţelor ucrainene, dar fără un organism centralizat, eforturile Moscovei de a respinge ofensiva ucraineană din regiunea Kursk au fost până acum „haotice şi ineficiente”.

Cu puţin timp înainte de incursiunea ucraineană care a surprins Moscova, corespondenţi de război ruşi relatau că Lapin a avertizat că Ucraina mobilizează trupe pe linia frontului, conform WSJ.

Cu toate acestea, potrivit surselor publicaţiei, ambele tabere mai moblizaseră soldaţi, iar avertismentele lui Lapin au fost ignorate.

Astfel, în 6 august, armata ucraineană nu a întâmpinat nicio rezistenţă în apropierea frontierei, iar după ce au intrat pe teritoriul Rusiei nu au existat forţe de apărare teritorială care să le încetinească înaintarea trupelor trimise de Kiev.

O unitate formată în întregime din recruţi a fost prima rezistenţă armată pe care au întâmpinat-o forţele Kievului. Publicaţia notează că aceştia nu ar fi trebuit să ia parte la operaţiuni de luptă, dar armata rusă nu avea suficient personal în zonă.

În plus, în condiţii normale, armata rusă ar fi trebuit să dispună de aproximativ 120 de unităţi de vehicule blindate, inclusiv tancuri.

Soldaţii ruşi aveau între 10 şi 20 de vehicule blindate în timpul primei confruntări armate, a susţinut Konrad Muzyka, analist militar şi director al Rochan Consulting.

În acelaşi timp, trupele aflate sub comanda lui Lapin, în ciuda informaţiilor privind mişcările forţelor ucrainene, nu au fost în măsură să consolideze liniile defensive sau să mineze terenul, aşa cum a făcut armata rusă în 2023 atunci când a respins o contraofensivă ucraineană majoră.

În plus, scrie WSJ, forţele ruse se confruntă cu un deficit critic de trupe de luptă. Publicaţia notează că Lapin nu numai că a „deschis porţile” ofensivei ucrainene, dar greşeala sa este tipică pentru conducerea militară a Rusiei, adesea deconectată de la realităţile operaţiunilor de luptă.

Nu este prima dată când armata aflată sub comanda lui Lapin se confruntă cu o planificare deficitară şi cu o lipsă de personal.

Lapin a fost acuzat în toamna lui 2022 de liderul cecen Ramzan Kadîrov că a pierdut bătălia de la Lîman din regiunea Doneţk, la o zi după ce Vladimir Putin a semnat decretul prin care Rusia a anexat acest teritoriu, pe lângă alte trei: Lugansk, Zaporojie şi Herson, chiar dacă nu avea control integral asupra lor.

Kadîrov l-a numit pe Lapin un „om fără talent” şi a spus că generalul nu a reuşit să le furnizeze luptătorilor mobilizaţi muniţie şi comunicaţii, în timp ce el se „ascundea” în Lugansk.

Preşedintele Vladimir Putin i-a acordat lui Lapin titlul de Erou al Rusiei cu câteva luni înante să piardă Lîmanul, o înfrângere dureroasă pentru armata rusă. Atunci, Moscova a susţinut că şi-a retras trupele din oraşul strategic.

Trupele ruse au avut control asupra lui, fiind un important centru logistic şi punct strategic pentru operaţiunile din partea de nord a regiunii Doneţk.

În mai 2024, Lapin a preluat funcţia de comandant al Districtului Militar Leningrad, care fusese creat cu două luni mai devreme.

La o zi după ce forţele armate ucrainene au lansat ofensiva în regiunea Kursk, Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General, i-a raportat lui Vladimir Putin că forţele armate, inclusiv cele aflate sub comanda lui Lapin, împreună cu poliţiştii de frontieră, au oprit înaintarea trupelor ucrainene adânc în regiune.

Gherasimov nu a mai apărut în public după ce l-a informat pe liderul de la Kremlin, notează WSJ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici