Un general rus respinge ideea manevrelor militare cu România,invocând experienţa cu Germania nazistă

Vladimir Şamanov, consilier al ministrului rus al Apărării, a declarat, marţi, că Moscova nu doreşte să participe la aplicaţii militare comune cu România, invocând drept argument efectele nefaste ale colaborării militare dintre URSS şi Germania nazistă, potrivit paginii electronice a ITAR-TASS.

Urmărește
2 afișări

"Ministrul român al Apărării este, probabil, necunoscător al istoriei, dacă face astfel de propuneri. Merită reamintit că, în urma deciziei conducerii sovietice, în perioada interbelică armata noastră a participat la manevre militare comune cu Germania fascistă. Toate acestea s-au sfârşit, după cum bine se ştie, prin atacul perfid al Germaniei împotriva Uniunii Sovietice", a spus generalul Vladimir Şamanov.

Ministrul român al Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, că România şi Bulgaria vor propune Rusiei organizarea de manevre militare comune, pentru a încerca să dezamorseze tensiunile în relaţiile cu Moscova, provocate de amplasarea de baze americane în cele două ţări.

Ulterior, Meleşcanu şi-a nuanţat declaraţiile, precizând că a evocat numai posibilitatea desfăşurării unor exerciţii în comun şi participarea la acţiuni în cadrul Parteneriatului pentru Pace împreună cu forţele armate ale Bulgariei, Ucrainei, Rusiei şi ale altor ţări din regiunea Mării Negre, ceea ce, în opinia sa, ar reprezenta un bun prilej pentru ca eventualele probleme pe care le implică bazele militare puse la dispoziţia Statelor Unite de către România şi Bulgaria să se dovedească neîntemeiate.

"Din punctul nostru de vedere, astfel de acţiuni ar putea fi un excelent prilej de dialog la nivel militar şi politic, contribuind la creşterea încrederii şi securităţii în zona Mării Negre", a spus Meleşcanu.

Putin a denunţat în repetate rânduri amplasarea de baze americane în România şi Bulgaria, despre care susţine că ar încălca tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa (CFE) din 1992. El a făcut referire la aceste baze şi la sfârşitul lunii aprilie, când a anunţat că Rusia se va retrage cel puţin provizoriu din tratat.

Conform acordurilor bilaterale adoptate în 2006 de Statele Unite şi România şi Bulgaria, cele două ţări de la Marea Neagră au acordat armatei americane dreptul de a utiliza instalaţii militare ce pot fi utilizate pentru operaţiuni ale forţelor SUA, în special ale forţelor speciale.

NATO consideră că aceste acorduri nu intră în sfera CFE, ţinând cont de efectivele reduse implicate - câteva mii sau chiar numai câteva sute de militari americani şi echipamente prepoziţionate, aflate la dispoziţia acestora.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici