Un general sancţionat de SUA va deveni imaginea publică a armatei chineze

  • Generalul Li Shangfu, numit duminică în funcţia de nou ministru al Apărării al Chinei, este un veteran al efortului de modernizare al Armatei Populare de Eliberare (APL), un efort care a determinat Statele Unite să îl sancţioneze pentru achiziţionarea de arme din Rusia.
  • Deşi noul său post în cadrul sistemului chinez este văzut ca fiind în mare măsură diplomatic şi ceremonial, numirea lui Li este urmărită îndeaproape, având în vedere trecutul său, spun diplomaţii din regiune.
Urmărește
7476 afișări
Imaginea articolului Un general sancţionat de SUA va deveni imaginea publică a armatei chineze

Sursa foto: Twitter

Mandatul său începe în momentul în care Washingtonul face presiuni pentru a restabili dialogul militar şi comunicaţiile care s-au deteriorat în urma reacţiei furioase a Beijingului la vizita din august în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA de atunci, Nancy Pelosi.
 
Istoricul de tehnocrat al lui Li, inginer aerospaţial care a lucrat în cadrul programului de sateliţi al Chinei, îl va ajuta să joace un rol cheie în îndeplinirea obiectivelor intermediare ale obiectivelor preşedintelui Xi Jinping pentru APL, spun experţii.
 
„Trecutul operaţional şi tehnologic al viitorului ministru chinez al Apărării este deosebit de relevant, având în vedere că APL îşi propune să devină o armată de clasă mondială până în 2049", a declarat James Char, cercetător în domeniul securităţii la Şcoala de Studii Internaţionale S. Rajaratnam din Singapore.
 
În 2016, Li a fost numit comandant adjunct al noii Forţe de Sprijin Strategic a APL de atunci, un organism de elită însărcinat cu accelerarea dezvoltării capacităţilor de război spaţial şi cibernetic ale Chinei, potrivit Reuters.
 
Apoi a fost numit şef al Departamentului de Dezvoltare a Echipamentelor din cadrul Comisiei Militare Centrale (CMC), organul de conducere al apărării din China, condus de preşedintele Xi Jinping.

Achiziţii ruseşti

În calitate de director, a fost menţionat în sancţiunile impuse de Departamentul de Stat al SUA în septembrie 2018 pentru achiziţionarea a 10 avioane de luptă Su-35 în 2017 şi a echipamentelor legate de sistemul de rachete sol-aer S-400 de la principalul exportator de arme al Rusiei, Rosoboronexport.
 
Unii cercetători în domeniul securităţii remarcă faptul că sancţiunile, deşi nu reprezintă un factor de rupere a înţelegerii pentru viitoarele întâlniri, adaugă o potenţială complicaţie şi ar putea oferi conducerii militare a Chinei o pârghie.
 
Când a fost întrebat săptămâna trecută despre iminenta ascensiune a lui Li, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Marty Meiners, a declarat că armata americană nu poate comenta rapoartele mass-media despre schimbările de conducere din China, dar că a fost clară în ceea ce priveşte dorinţa de a menţine comunicarea cu APL.
 
„Liniile deschise de comunicare ne pot ajuta să gestionăm riscurile, să evităm calculele greşite şi să gestionăm în mod responsabil concurenţa", a declarat Meiners.
 
Oriana Skylar Mastro, cercetător la Institutul Freeman Spogli pentru Studii Internaţionale al Universităţii Stanford, a declarat că China va folosi probabil această dinamică pentru a obţine avantaje diplomatice, fie prin prezentarea sancţiunilor ca fiind irelevante dacă sunt trecute cu vederea, fie prin sugerarea faptului că Washingtonul, nu Beijingul, este cel care nu doreşte să se implice.
 
Angajamentul a fost întotdeauna o prioritate pentru SUA, iar China îl vede ca pe o concesie", a spus Mastro.
 
Mandatul lui Li la Comisia Militară Centrală a scos în evidenţă legăturile sale cu Xi, care şi-a întărit controlul în întreaga armată.
 
Unii cercetători cred că Li are legături strânse cu Zhang Youxia, un aliat militar apropiat al lui Xi, pe care Li l-a înlocuit la conducerea departamentului.
 
Zhang a fost promovat în funcţia de prim-vicepreşedinte al CMC în timpul Congresului Partidului Comunist din octombrie, iar Li l-a urmat în grupul de conducere al comisiei, format din şapte persoane.
 
În calitate de ministru al apărării, Li este, de asemenea, probabil să fie implicat îndeaproape în relaţiile militare din Asia, participând la evenimente precum reuniunile liderilor din domeniul apărării din Asia şi dialogul informal Shangri-La privind securitatea din Singapore.
 
„Cred că a fost ridicat în această poziţie pentru că a obţinut rezultate pentru Xi Jinping în domenii cheie ale modernizării", a declarat analistul de securitate Alexander Neill, stabilit în Singapore, membru adjunct al think-tank-ului Pacific Forum din Hawaii.
 
„Este o persoană care va trebui să se descurce în faţa unui public internaţional".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici