Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, şi Kyaw Soe Oo de 28 de ani, au colectat dovezi privind execuţia a zece militanţi Rohingya de către armata din satul Inn Din din nordul statului Rakhine.
Reporterii au spus instanţei că doi ofiţeri de poliţie le-au înmânat documente la un restaurant din nordul oraşului Yangon, cu câteva momente înainte ca alţi ofiţeri să-i aresteze.
Apărătorii libertăţii presei, ONU, Uniunea Europeană şi alte ţări, inclusiv Statele Unite, Canada şi Australia, au cerut achitarea jurnaliştilor Reuters.
„Astăzi este o zi tristă pentru Myanmar, pentru jurnaliştii Reuters Wa Lone şi Kyaw Soe Oo şi pentru presa de pretutindeni”, a declarat redactorul şef al Reuters Stephen J Adler.
Decizia vine la un an după criza din statul Rakhine când un grup militant Rohingya a atacat mai multe posturi de poliţie.
Verdictul din Myanmar în cazul reporterilor Reuters „profund îngrijorător”
Ambasadorul SUA în Myanmar s-a declarat dezamăgit de verdictul tribunalului din Myanmar, doi jurnalişti Reuters fiind condamnaţi la şapte ani de închisoare pentru încălcarea unei legi privind secretele de stat, informează Reuters. T
„Sunt trist pentru Wa Lone şi Kyaw Soe Oo şi familiile lor, dar şi pentru Myanmar”, a declarat Scot Marciel. „Este profund tulburătoare pentru toţi cei care s-au luptat atât de mult pentru libertatea presei. Cred că trebuie să cerem ca acest proces să crească sau să diminueze încrederea pe care o au oamenii din Myanmar în sistemul lor de justiţie”, a adăugat acesta. Reprezentantul Marii Britanii la Myanmar a declarat că a fost „extrem de dezamăgit” de decizie. „Vorbind în numele guvernului britanic, dar şi în numele statelor membre ale Uniunii Europene, suntem extrem de dezamăgiţi de acest verdict”, a declarat ambasadorul britanic Dan Chugg. „Libertatea de exprimare şi supremaţia legii sunt fundamentale într-o democraţie, iar acest caz a pus o umbră astăzi asupra ambelor”, a mai spus acesta.