Prima pagină » Știri externe » Un influent politician sud-coreean, în favoarea dezvoltării unui arsenal nuclear al Seulului: ”Împotriva armelor nucleare doar armele nucleare pot garanta pacea”

Un influent politician sud-coreean, în favoarea dezvoltării unui arsenal nuclear al Seulului: ”Împotriva armelor nucleare doar armele nucleare pot garanta pacea”

Un influent ales sud-coreean a apreciat marţi că ţara sa ar trebui să dezvolte propria apărare nucleară sau să găzduiască din nou arsenalul atomic american pentru a descuraja orice agresiune din partea Coreei de Nord şi a aliatului chinez.
Un influent politician sud-coreean, în favoarea dezvoltării unui arsenal nuclear al Seulului: ”Împotriva armelor nucleare doar armele nucleare pot garanta pacea”

Chung Mong-joon, fost candidat al partidului conservator sud-coreean la ultimele alegeri prezidenţiale, a declarat în cadrul unei vizite la Washington că diplomaţia nu a reuşit să soluţioneze criza cu Phenianul.

Acest om de afaceri miliardar a declarat că Seul are dreptul să se retragă din tratatul de nonproliferare a armelor nucleare cu scopul de a se alinia dezvoltării arsenalului nuclear nord-coreean.

„Acest lucru le-ar trimite un avertisment clar, potrivit căruia, continuând programul atomic, nord-coreenii sunt pe cale să elibereze cel mai rău spirit nuclear în Asia de Est”, a declarat el la Carnegie Endowment for international peace.

Chung Mong-joon, a cărui opinie este împărtăşită de mai mulţi republicani americani, a adăugat că Statele Unite ar putea de asemenea reinstala arsenalul nuclear în Coreea de Sud pe care l-au retras în 1991, la sfârşitul Războiului Rece împotriva fostei Uniunii Sovietice.

„Lecţia ce trebuie învaţată din Războiul Rece este că împotriva armelor nucleare doar armele nucleare pot garanta pacea”, a subliniat alesul.

Autorităţile americane nu se aşteaptă ca Seulul să se doteze cu arma nucleară şi se opun unei astfel de evoluţii, temându-se că aceasta ar crea un precedent pentru clubul statelor care deţin arma nucleară.

Confruntându-se cu ameninţări tot mai precise din partea Phenianului, Statele Unite au trimis bombardiere de tip B-52 şi B-2 să survoleze Coreea de Sud, adevărate vârfuri de lance ale disuasiunii lor nucleare, pentru a asigura Seulul de susţinerea lor.

„Cerându-ne să nu luăm în calcul opţiunea nucleară revine la a ne cere pur şi simplu să ne predăm”, a subliniat alesul sud-coreean.