Un istoric româno-american a returnat o distincţie Ungariei, acuzată de falsificarea istoriei

Randolph L. Braham, un cercetător american de origine română asupra Holocaustului, a returnat Ungariei o înaltă distincţie, în semn de protest faţă de ceea ce el a numit o "campanie care falsifică istoria şi are scopul să exonereze regimul Horty".

Urmărește
664 afișări
Imaginea articolului Un istoric româno-american a returnat o distincţie Ungariei, acuzată de falsificarea istoriei

Un istoric româno-american a returnat o distincţie Ungariei, acuzată de falsificarea istoriei

Liderul grupului parlamentar al partidului Fidesz (la putere), Antal Rogan, a catalogat reacţia lui Braham ca "exagerată", adăugând totodată că-i respectă opinia.

Într-o scrisoare deschisă trimisă de la New York, Braham le-a cerut unor oficiali de rang înalt de la Centrul Memorial al Holocaustului, de la Budapesta, să îi retragă numele de la BrahamTheque Information Centre, care îi găzduieşte cercetările şi publicaţiile. El le-a cerut totodată să trimită autorităţilor ungare Ordinul Meritului, Crucea Mijlocie, împreună cu certificatul semnat de către fostul preşedinte ungar Pal Schmitt.

Profesorul de la Universitatea New York afirmă că a luat această "decizie dureroasă" în urma unor evenimente care au avut loc recent în Ungaria, inclusiv o amendare a Constituţiei şi adoptarea unor "măsuri de rău augur", menite să "exonereze Ungaria de responsabilitatea pentru rolul activ pe care l-a jucat în anihilarea" unui număr de "cetăţeni evrei".

Braham a precizat că "picătura care a umplut paharul" a fost faptul că Guvernul a decis să ridice "un monument naţional în memoria ocupaţiei germane (din 1944)".

Un supravieţuitor al Holocaustului, Braham a catalogat această decizie drept o încercare de a deturna atenţia de la rolul jucat de regimul Horthy în exterminarea evreilor.

Rogan a catalogat drept "o gravă distorsionare a adevărului" acuzaţia potrivit căreia Guvernul ar ridica un monument în memoria ocupaţiei germane, adăugând că probabil că Braham a fost informat greşit. Statuia respectivă va aduce un tribut victimelor, inclusiv sutelor de mii de evrei deportaţi şi ucişi, dar şi celor aproximativ 10.000 de victime care nu au fost evrei arestate de către autorităţile germane, a subliniat parlamentarul Fidesz.

Data de "19 martie 1944 a fost un moment istoric care a pus capăt suveranităţii Ungariei", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici