Un italian arestat pentru trafic de arme spre Iran deţine o companie în România
Unul dintre oamenii de afaceri arestaţi în Italia pentru exportul ilegal de armament spre Iran este proprietarul unei firme cu sediul în România, informează pagina online a agenţiei APcom.
Un italian arestat pentru trafic de arme spre Iran deţine o companie în România (Imagine: Mediafax Foto)
În cursul operaţiunii "Sniper", Garda Financiară din Italia a arestat şapte persoane - cinci italieni şi doi iranieni - acuzaţi de export ilegal către Iran de arme şi echipamente militare, prin încălcarea embargoului internaţional impus acestei ţări. Dintre cei cinci italieni, unii locuiesc în Elveţia. Doi agenţi ai serviciilor secrete iraniene au fost arestaţi la Torino şi Roma, iar alţi doi sunt daţi în urmărire.
Corriere della Sera a relatat că autorităţile române au colaborat cu Italia în ancheta care a vizat exportul ilegal al unor echipamente militare către Iran, prin încălcarea embargoului internaţional. Operaţiunea efectuată în Italia împotriva unei reţele care exporta ilegal armament către Iran a fost iniţiată după confiscarea în România a 200 de lunete militare, informează pagina online a agenţiei Adnkronos.
De asemenea, pe aeroportul londonez Heathrow au fost confiscate alte 100 de lunete militare produse de compania germană Schmidt und Bender, iar 150 au fost descoperite în Elveţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Premierul Marcel Ciolacu are miercuri o întâlnire de lucru cu ministrul Finanţelor, Tánczos Barna
-
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
Persoanele arestate sunt Alessandro Bon, proprietarul companiei Antares SRL, Arnaldo La Scala, proprietarul companiei Antares, Danila Maffei, concubina lui Bon şi proprietară a firmei Stucco Venice, avocatul torinez Raffaele Patriarca Rossi, Gugliemo Savi, proprietarul companiei Sirio SRL, şi doi cetăţeni iranieni - Nejad Hamid Masoumi, care lucra în Italia ca jurnalist deşi este suspectat de apartenenţă la serviciile secrete iraniene, şi Ali Damirchiloo. Sunt daţi în urmărire alţi doi cetăţeni iranieni - Bakhtiyari Homayoun şi Amir Reza Hakimi, bănuiţi că intermediau echipamentele militare în Dubai.
Însă potrivit APcom, unul dintre suspecţi - italianul Guglielmo Savi - ar deţine în România compania Dinamics.
Reţeaua a reuşit să transporte echipamente militare din Italia spre Iran prin intermediul unor persoane de legătură şi companii din ţări terţe. Existau planuri pentru exportul în Iran a unor proiectile-trasor, a unor substanţe explozive de fabricaţie est-europeană, a unui amestec pirotehnic puternic inflamabil şi a unor dispozitive termochimice. Graţie colaborării cu autorităţile din Marea Britanie, Elveţia şi România, Italia a reuşit să întrerupă furnizarea către Iran a aproximativ 1.000 de sisteme optice de mare precizie, fabricate în Germania, şi a 120 de măşti respiratorii pentru scafandri.
Potrivit APcom, operaţiunea "Sniper" a permis şi blocarea negocierilor pentru vânzarea în Iran a nouă elicoptere militare care în prezent sunt staţionate în Africa.
Operaţiunea Sniper a început după descoperirea de componente de arme pe Otopeni
Ancheta privind exportul ilegal al unor echipamente militare către Iran a început în septembrie 2008, când pe Aeroportul Otopeni poliţiştii de frontieră şi agenţii vamali au descoperit 200 de lunete şi suporturi de prindere în coletul unui italian arestat miercuri, în Italia, în dosarul armelor.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, Fabian Bădilă, a declarat, miercuri seară, pentru MEDIAFAX, că în septembrie 2008 autorităţile de control au descoperit, la Aerogara Mărfuri a Aeroportului Otopeni, un colet suspect expediat de cetăţeanul italian Guglielmo Savi, proprietar al unei firme în România, arestat în Italia pentru export ilegal de armament spre Iran.
Compania Dinamics, deţinută de Savi, s-ar fi ocupat de comunicare şi relaţii publice, având activităţi şi în agricultură, a precizat Bădilă.
Poliţiştii de frontieră şi agenţii vamali au considerat că pachetul expediat de italian era suspect, astfel că l-au verificat şi au constatat că în acesta se aflau 200 de lunete, unele militare, şi 500 de suporturi de prindere, de producţie germană. Valoarea totală a echipamentelor era de aproximativ 250.000 de euro.
Ancheta a fost coordonată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Anchetatorii români au informat, la acel moment, ofiţerul de legătură italian şi i-au oferit toate datele necesare în ancheta poliţiştilor italieni. Armele descoperite în România urmau să ajungă în Iran, a precizat Fabian Bădilă.
Doi ofiţeri ai serviciilor secrete iraniene şi cinci italieni au fost arestaţi, miercuri, în Italia pentru export ilegal de arme către Iran, prin încălcarea embargoului internaţional, a anunţat procurorul antiterorism Armando Spataro, la Milano.
Alţi doi iranieni, pe numele cărora fuseseră emise mandate de arestare în cadrul acestei anchete, se află în Iran, a declarat Spataro într-o conferinţă de presă. El a precizat că cei doi iranieni arestaţi "lucrau pentru Guvernul de la Teheran", fiind ofiţeri ai serviciilor secrete iraniene.
În total, justiţia italiană a emis nouă mandate de reţinere împotriva unor cetăţeni italieni şi iranieni, pentru "asociere de infractori cu scopul exportării de arme şi sisteme de armament în Iran, încălcând astfel embargoul internaţional în vigoare", a anunţat poliţia financiară într-un comunicat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO